Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vegyesvállalattal menthetné amerikai pozícióit a DT

Dotkom

Vegyesvállalattal menthetné amerikai pozícióit a DT

Ésszerű lépésnek tűnik a Deutsche Telekom (DT) terjeszkedése az Egyesült Államokban, de jóval bonyolultabb a kérdés, mint elsőre látszik.

A konkurens Sprint Nextel megvásárlása komoly fegyvertény lehetne az AT&T-vel és Verizon Wireless-szel folytatott piaci versenyben a tengerentúlon, ám ez egy igencsak költséges módja volna annak, hogy újra növekedési pályára állítsa amerikai érdekeltségét – írja a Reuters.

A DT még 2000-ben összesen 25 milliárd dollárt költött a VoiceStream szolgáltató megvásárlására, s a legújabb, az előremenekülés jegyében fogant tervek napvilágra kerülése előtt már egyenesen a T-Mobile USA eladását fontolgatta.

A mobilszolgáltató összefésülése a Sprint Nextellel, komoly költségekkel járna a DT számára, már csak azért is, mert a Sprint mintegy 20 milliárd dolláros adósságot görget, amely mintegy duplája 11 milliárd dolláros piaci kapitalizációjának. A Reuters ugyanakkor rámutat: a 60 milliárd dollár értékű DT adósságai is (június végi adatok szerint 65 milliárd dollár) meghaladják a cég piaci értékét.

Egy felvásárlási ajánlatban legalább 25 százalékos prémiumot kellene fizetni, hogy megnyerjék a Sprint Nextel részvényeseinek jóváhagyását, miközben magukat a DT-részvényeseket is nehéz lesz meggyőzni, hogy a tengerentúlon elkövetett múltbéli hibák után áldásukat adják a frigyre. Amennyiben az ügylet hitelből valósul meg, úgy a német távközlési óriás hitelbesorolása tovább romlik: a Fitch a közelmúltban BBB+-ra rontotta a DT ajánlását.

A mobiltechnológiai szempontok csak tovább szaporítják a DT gondjait: a T-Mobile USA és a Sprint Nextel egyesülése esetén három eltérő technológiára épülő hálózatot kell üzemeltetnie a szolgáltatónak. A negyedik generációs technológia komoly költséghatékonysági potenciállal bírna, ám az átállás sem jelent olyan gyors javulást, amelyre a német szolgáltatónak mihamarabb szüksége volna.

A DT számára sokkal inkább egy olyan joint venture megoldás lehetne üdvözítő, mint amilyet a France Télécommal kötött az Egyesült Királyságban. Azzal a lépéssel viszont, ha a T-Mobile USA-t besorolnák a Sprint Nextelbe, a DT megmenekülne a felvásárlás költségeitől, míg az egyesített cég minden előnyét élvezhetné.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés