Connect with us

technokrata

Infovadász: ősztől élesben

Dotkom

Infovadász: ősztől élesben

Eddig országosan harminc nyomozót képeztek ki arra, hogy a sikeres éles teszt után a gyakorlatban alkalmazhassa a rendőrség – a Montana Zrt. kezdeményezésére és vezetésével kifejlesztett – Infovadász tudásmenedzsment-rendszert – értesült a Napi Informatika.

Mostantól országszerte élesben működik a tavaly ősszel átadott (Napi Informatika, 2008. november 11.), rendőrségi használatra kialakított Infovadász tudásmenedzsment-rendszer, amely a bűnügyi felderítések speciális és gyorsabb megoldását teszi lehetővé. Az elmúlt mintegy féléves tesztidőszakban a valóságban is igazolódott, hogy nemcsak megkönnyíti a számos – akár több száz vagy több ezer – dokumentum célirányos elemzését, hanem jelentősen meggyorsítja az információk kikeresését, feldolgozását, az összefüggések rendszerezését.

Persze az Infovadász – amely nem pusztán a keresett szó, kifejezés, hanem annak szövegkörnyezete alapján is rendszerezi az információkat – nem nélkülözheti a jól kérdező rendőrnyomozókat – mondta el lapunknak Kunos Imre nyugállományú ezredes, a tudásmenedzsment-rendszer kialakításában és a rendőrségi honosításban részt vevő ORFK projektvezetője. Tájékoztatása szerint a jelenleg mintegy ötvenmillió dokumentumot tartalmazó “forráshalmaz” kezelésére eddig harminc nyomozót képeztek ki, akik az ország minden megyéjéből érkeztek. Betanításuk során – a képzésre kiválasztott nyomozók által nem ismert – korábbi, eredményesen lezárt ügyeken keresztül gyakorolták az Infovadász használatát, s minden esetben azonos végeredményre jutottak.

Az európai rendőrségek közül elsőként Magyarországon üzembe állított tudásmenedzsment-rendszert a Montana Információtechnológiai és Kommunikációs Zrt. vezetésével az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete és Nyelvtudományi Intézete fejlesztette ki az Országos Rendőr-főkapitányság számára. Tudomásunk szerint az immár országosan használható rendőrségi Infovadász-programot ősztől kezdik intenzíven használni az erre kiképzett nyomozók, akiknek a számát a későbbiekben akár háromszorosára is bővítenék.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle