Connect with us

Zivatarok, villámkárok: túl vagyunk a nehezén, vagy most jön a neheze?

Dotkom

Zivatarok, villámkárok: túl vagyunk a nehezén, vagy most jön a neheze?

Bár kiemelt időszaknak számít a nyár vége, zivatarok az év bármelyik időszakában előfordulhatnak.

Az APC by Schneider Electric és az Országos Meteorológiai Szolgálat felhívja a figyelmet arra, hogy a zivataros idő gyakran villámlással jár együtt, amely komoly károkat okozhat, azonban ezek a károk kis odafigyeléssel és már egy kisebb, néhány ezer forintos túlfeszültségvédő berendezés használatával elkerülhetőek.

„Magyarországon évente átlagosan 30-40 zivataros nap fordul elő. Idén különösen sok zivatar alakult ki a nyár folyamán nagy mennyiségű csapadékkal és jégesővel, villámcsapás okozta káreseményekkel. Ugyan a zivatarok száma a nyári napok multával csökken, ritkán ugyan, de télen is előfordulhatnak zivatarok, évente legfeljebb 1-2 alkalommal” – mondta Sándor Valéria, az Országos Meteorológiai Szolgálat Repülésmeteorológiai és Veszélyjelző Osztály vezetője.

„A villámcsapás helyét előre meghatározni nem lehet, sokszor a legváratlanabb helyeken tapasztalható. A villámok egy része a kiemelkedő helyeket, tárgyakat keresi, ezért ha a szabadban ér el minket a zivatar, veszélyes lehet magányos fa alatt menedéket keresni. A villámcsapás elkerülése érdekében zivataros időben kerüljük a hegycsúcsokat, hegygerinceket, vagy a szabad, sík területeket és a vízfelületeket” – tette hozzá Sándor Valéria.

A tévhitekkel ellentétben a villámcsapás elleni védekezésben a villámhárító önmagában nem nyújt teljes körű védelmet. A villámlás okozta túlfeszültség telefon- és hírközlési kábelen keresztül is bejuthat a lakásba, ami tönkreteheti az ott lévő elektronikai berendezéseket, több százezer forintos kárt okozva.

„Kétféle ember létezik: egy egyiknek már tönkretette a villámlás következtében létrejött túlfeszültség valamilyen értékes elektronikai berendezését, a másiknak csak ezután fogja. Egy különbség biztosan van közöttük: az előbbi azóta szinte biztosan odafigyel a túlfeszültség-védelemre” – mondta Szarka Attila, az APC vezető rendszermérnöke. „Értékeink védelmére nagyon sok gondot fordítunk: riasztóval látjuk el az autónkat, kormányzárat veszünk és biztosítást kötünk, ugyanakkor a lakásunkban lévő értékes és drága elektronikai berendezéseink védelmére már kevésbé figyelünk oda. A nyári záporokkal teli időszakban kevesen gondolnak arra, hogy a lakásukban lévő televízió, számítógép vagy házi-mozirendszer, a kapunyitó- vagy a riasztórendszer a villámlás okozta túlfeszültség következtében tönkremehet. Árukhoz képest egy túlfeszültségvédő berendezés néhány ezer forintos ára minimális befektetésnek bizonyul” – tette hozzá Szarka Attila.

Az APC SurgeArrest Home/Office sorozata magas szintű védelmet biztosít számítógépek, elektronikus berendezések és a hozzájuk kapcsolt eszközök számára. A SurgeArrest nemcsak a tápkábelen, hanem telefonvonalakon és – bizonyos modellek esetén – a koaxiális kábeleken érkező feszültséglökések ellen is véd. Legmodernebb áramkörei még a legérzékenyebb elektronikai berendezések számára is kitűnő védelmet biztosítanak a nagyobb feszültségingadozások károsító hatásai ellen. Az olyan további szolgáltatások, mint a csatlakozó aljzatok nagy száma, a 2,5 méteres tápkábel, a telefonvonal-osztó, az állapotjelző LED-ek, a kábelrendező valamint az APC által vállalt élettartam garancia teszik a rendszert teljessé.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom