Connect with us

Hirdetés

technokrata

Zivatarok, villámkárok: túl vagyunk a nehezén, vagy most jön a neheze?

Dotkom

Zivatarok, villámkárok: túl vagyunk a nehezén, vagy most jön a neheze?

Bár kiemelt időszaknak számít a nyár vége, zivatarok az év bármelyik időszakában előfordulhatnak.

Az APC by Schneider Electric és az Országos Meteorológiai Szolgálat felhívja a figyelmet arra, hogy a zivataros idő gyakran villámlással jár együtt, amely komoly károkat okozhat, azonban ezek a károk kis odafigyeléssel és már egy kisebb, néhány ezer forintos túlfeszültségvédő berendezés használatával elkerülhetőek.

„Magyarországon évente átlagosan 30-40 zivataros nap fordul elő. Idén különösen sok zivatar alakult ki a nyár folyamán nagy mennyiségű csapadékkal és jégesővel, villámcsapás okozta káreseményekkel. Ugyan a zivatarok száma a nyári napok multával csökken, ritkán ugyan, de télen is előfordulhatnak zivatarok, évente legfeljebb 1-2 alkalommal” – mondta Sándor Valéria, az Országos Meteorológiai Szolgálat Repülésmeteorológiai és Veszélyjelző Osztály vezetője.

„A villámcsapás helyét előre meghatározni nem lehet, sokszor a legváratlanabb helyeken tapasztalható. A villámok egy része a kiemelkedő helyeket, tárgyakat keresi, ezért ha a szabadban ér el minket a zivatar, veszélyes lehet magányos fa alatt menedéket keresni. A villámcsapás elkerülése érdekében zivataros időben kerüljük a hegycsúcsokat, hegygerinceket, vagy a szabad, sík területeket és a vízfelületeket” – tette hozzá Sándor Valéria.

A tévhitekkel ellentétben a villámcsapás elleni védekezésben a villámhárító önmagában nem nyújt teljes körű védelmet. A villámlás okozta túlfeszültség telefon- és hírközlési kábelen keresztül is bejuthat a lakásba, ami tönkreteheti az ott lévő elektronikai berendezéseket, több százezer forintos kárt okozva.

„Kétféle ember létezik: egy egyiknek már tönkretette a villámlás következtében létrejött túlfeszültség valamilyen értékes elektronikai berendezését, a másiknak csak ezután fogja. Egy különbség biztosan van közöttük: az előbbi azóta szinte biztosan odafigyel a túlfeszültség-védelemre” – mondta Szarka Attila, az APC vezető rendszermérnöke. „Értékeink védelmére nagyon sok gondot fordítunk: riasztóval látjuk el az autónkat, kormányzárat veszünk és biztosítást kötünk, ugyanakkor a lakásunkban lévő értékes és drága elektronikai berendezéseink védelmére már kevésbé figyelünk oda. A nyári záporokkal teli időszakban kevesen gondolnak arra, hogy a lakásukban lévő televízió, számítógép vagy házi-mozirendszer, a kapunyitó- vagy a riasztórendszer a villámlás okozta túlfeszültség következtében tönkremehet. Árukhoz képest egy túlfeszültségvédő berendezés néhány ezer forintos ára minimális befektetésnek bizonyul” – tette hozzá Szarka Attila.

Az APC SurgeArrest Home/Office sorozata magas szintű védelmet biztosít számítógépek, elektronikus berendezések és a hozzájuk kapcsolt eszközök számára. A SurgeArrest nemcsak a tápkábelen, hanem telefonvonalakon és – bizonyos modellek esetén – a koaxiális kábeleken érkező feszültséglökések ellen is véd. Legmodernebb áramkörei még a legérzékenyebb elektronikai berendezések számára is kitűnő védelmet biztosítanak a nagyobb feszültségingadozások károsító hatásai ellen. Az olyan további szolgáltatások, mint a csatlakozó aljzatok nagy száma, a 2,5 méteres tápkábel, a telefonvonal-osztó, az állapotjelző LED-ek, a kábelrendező valamint az APC által vállalt élettartam garancia teszik a rendszert teljessé.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés