Connect with us

technokrata

Fuzionálnának a mobilcégek

Dotkom

Fuzionálnának a mobilcégek

Vállalategyesülések sora követheti a T-Mobile UK és a francia Orange nagy-britanniai vállalkozásának egyesülését, mivel az európai mobiltelefon-piacon olyan öldöklővé vált az árverseny, hogy csak a vállalkozások méretének növelésével lehet gyarapítani a profitot.

Az egy ügyfélre jutó bevétel minden nagy piacon esik – Németországban például a legnagyobb szolgáltató, a Deutsche Telekom kezében lévő T-Mobile 6,2 százalékos visszaesést volt kénytelen elkönyvelni a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, míg a második Vodafone 8,5, a harmadik E-Plus 13 százalékos csökkenést szenvedett el. Emellett az Európai Unió a roamingdíjak 2007-es mérséklése után – amivel évi 8,5 milliárd eurótól fosztotta meg az ágazatot – a külföldi sms-ek tarifáit is limitálta, 61 százalékkal visszavágva az üzenetküldők költségeit, egyben a cégek bevételeit. Az amerikai IDC piackutató cég becslése szerint összességében a 203 milliárd dollár értékű európai mobilszolgáltatási piac 2013-ra 199 milliárdosra zsugorodik.

A T-Mobile UK és az Orange helyi szolgáltatójának fúziója több mint 4 milliárd euró megtakarítást hoz a feleknek, nem kis részben annak köszönhetően, hogy az új operátor a szigetország legnagyobb, 37 százalékos részesedéssel rendelkező szereplőjévé válik. Mindezek tükrében szakértők szerint a többi nagy mobilvállalat követendő példát láthat a német-francia frigyben. Az érintettek nyilatkozata szerint a brit üzlet egyszeri lépés a részükről, a további esetleges felvásárlásokról piacról piacra lépve külön-külön döntenek.

Az ágazat átalakulásának jelei már egy ideje látszanak. Olaszországban Naguib Sawiris milliárdos vetette fel, hogy egyesítené a kezében lévő Wind szolgáltatót a hongkongi Hutchison Wampoa 3 Italia nevű cégével, Spanyolországban a svéd TeliaSonera keres “elfogadható megoldást” Yoigo nevű cégének, miután egyre nő a vesztesége. Az előbbi két cég a piac harmadik és negyedik, az utóbbi az ibériai ország negyedik legnagyobb vállalata.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák