Connect with us

Hirdetés

technokrata

A leggyakoribb, magyar PC-ket fertőző vírusok

Dotkom

A leggyakoribb, magyar PC-ket fertőző vírusok

Top 10 digitális kártevő az Internet magyar szegletében.

A NOD32-t (is) fejlesztő ESET malware-eket összegyűjtő listájának új vezetője nem ismeretlen trójai, immár egy éve jelent meg először. A Trojan.Downloader.Swizzor.NBF egy olyan kártevő, melynek segítségével további kártékony állományokat másolnak a támadók a fertőzött számítógépre. Többnyire reklámprogramokat töltöget le és telepít, és terjedéséhez a hiszékenységet is kihasználja. Így készítői például olyan programokba is belerejtik, amelyek látszólag peer 2 peer hálózatok sebességét (pl. Torrent) optimalizálják.

A második helyre a korábbi harmadik, a Win32/TrojanDownloader.Bredolab.AA került, amely távoli oldalakról kísérel meg további kódokat letölteni és végrehajtani. Futása közben a Windows, illetve a Windows/System32 mappákban igyekszik új kártékony állományokat létrehozni. Az elmúlt két hónapban a listát vezető Conficker féreg ugyanakkor visszaszorult a harmadik helyre. Az ESET szakértői szerint ez esetleg annak is köszönhető, hogy a felhasználók végre komolyan vették a figyelmeztetéseket, és telepítették a féreg terjedését megszüntető biztonsági frissítéseket az operációs rendszerhez.

A listán újonc is megjelent. A Win32/Adware.Funweb trójai a 9. helyre került. Jelenléte a bizonyíték arra, hogy még mindig sok olyan felhasználó van, aki maga telepíti a kéretlen reklámokat megjelenítő alkalmazásokat. A Funweb működése során azt a Win32/Toolbar.MyWebSearch kártevőt telepíti a számítógépre, amely szintén rendszeresen felbukkan a havi toplistában. Ez utóbbi lassítja a számítógép működését, és a felhasználói szokásainkat is igyekszik kikémlelni.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés