Connect with us

technokrata

A 100 legfertőzöttebb weboldal

Dotkom

A 100 legfertőzöttebb weboldal

2009 nyarának legaljasabb webhelyei.

A legaljasabb webhelyek 48 százaléka felnőtt tartalmat kínál (a Symantec elnevezésében az ilyen oldal „szennysite”). A listán persze a szarvasvadászattól az élelmezésig, a műkorcsolyázástól a jogszolgáltatásig és az elektronikai eszközök vásárlásáig még sok minden szerepel. Kártékony szoftverből van a legtöbb, ezt követik a biztonsági veszélyforrások és a böngészők hibáinak kiaknázásai. Ezeknek a webhelyeknek már a puszta meglátogatásával is fertőzésnek tehetjük ki a számítógépet. Ez azt jelenti, hogy nem kell letölteni semmit, vagy bárhová kattintani, enélkül is kárt okoz a weboldal, vagy ami még rosszabb lehet, személyi és pénzügyi adatainkat a kiberbűnözők kezére adhatjuk.

„Ez a lista igazolja korábbi felméréseink eredményeit: egyre több a netes veszély, exponenciálisan nő a számuk. A kiberbűnözők pedig újabb utakat keresnek, hogy a pénzünk, személyazonosságunk vagy más értékeinket ellopják. 2008-ban a legtöbb új fertőzés a webböngészés során történt. ” – nyilatkozott Teasdale Harold, a Symantec Képviselet területi igazgatója – „A Norton Safe Web képes értékelést ad, így a felhasználók tudni fognak az esetleges veszélyekről, még mielőtt felkeresnék az adott webhelyet. Ezzel az információval felvértezve tájékozottan dönthetnek arról, hogy melyik webhelyet keresik fel.”

Norton Safe Web akcióban

Összehasonlítási alapként: a Norton Safe Web által minősített rosszindulatú webhelyeken átlagosan 23 kártevő található. A legaljasabb webhelyek listáján szereplőknél viszont elképesztő az átlag: webhelyenként 18000. A „top” 100 webhely közül negyvennél több mint húszezer kártevőt találunk. Az aljasság semmi újat nem jelent a listán szereplő webhelyek 75 százalékánál, hiszen ezek több mint hat hónapja terjesztik a kártevőket.

A mocsok fellelésére a Norton Safe Web portyázik a neten, és milliószám elemzi a webhelyeket, emellett a Norton Community Watch több mint húszmillió tagja által alkotott hálózatból elemzés céljára önműködően azonnal továbbított, gyanús URL-eket is felhasználja. A Norton Safe Web a webhelyeket az adathalász webhelyek, a rosszindulatú letöltések, a böngészők hibáinak kiaknázása és a veszélyes külső helyekre mutató hivatkozások, mint veszélyforrások (azaz a számítógépünkre nem kívánt szemét) felismerését szolgáló, jellemzőkön alapuló fájlvizsgálat, a behatolást érzékelő modulok, a viselkedés észlelése, valamint a telepítési és eltávolítási elemzések használatával elemzi.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle