Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mobilalkalmazásokat támogat az EBRD

Dotkom

Mobilalkalmazásokat támogat az EBRD

Több mint ígéretesnek tartja a magyarországi informatikai cégeket az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, ezért pénzügyi és szakmai segítséget is kíván juttatni az ebben a szektorban tevékenykedő kis- és mikrovállalatoknak. Nicolas Jeffery, a pénzintézet főtanácsadója szerint az informatikai fejlesztések jelenthetik a kitörést a magyar gazdaság számára is.

Néhány hónap alatt százötven száz hazai mikro- és kisvállalkozást látogatott meg Nicolas Jeffery. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) informatikával, telekommunikációval és médiával foglalkozó főtanácsadója nagyon ígéretesnek tartja a szektor fejlettségét. A másfél száz cég kétharmada kifejezetten “izgalmas” fejlesztésekkel foglalkozik, 50-75 pedig pénzügyileg is finanszírozható üzleti modellben működik. Egyedüli közös problémájuk az, hogy nagyon kicsik, vagyis egy banknak nem jelentenek komoly üzleti potenciált. Nem így az EBRD számára, amely tanáccsal, partnerkereséssel és tőkével is segíteni kívánja a magyar cégeket. Úgy látják ugyanis, hogy a magyarok kreativitása, lelkesedése, magas szakképzettsége – és nem utolsósorban az itteni olcsó munkabér – ideális lehetőségeket teremt az informatikai fejlesztések számára. Jeffery szerint ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy a magyar piac kis felvevőképessége miatt csakis olyan kutatásoknak van jövője, amelyek az exportpiacokat célozzák meg – ebben is társ, pontosabban közvetítő lehet az EBRD.

Bár a nemzetközi fejlesztési pénzintézet ilyen irányú aktivitása csak a közelmúltban indult be, máris eredményekről tudnak beszámolni. Magyarországra hozták a ViaOne nevű amerikai cég regionális központját, amely gyors növekedést tervez. A budapesti egyetemisták által alapított SenseNet pedig például máris olyan internetalapú tartalomkezelő rendszert hozott létre, amely versenyre kelhet a multik – így a Microsoft – hasonló termékeivel. Nem véletlen tehát, hogy az EBRD társaként brit, amerikai és német szoftvercégek képviselői is vizslatják a magyar cégeket. Köztük van az Ampito is. A negyed századdal ezelőtt alapított és 400 nagy megrendelővel büszkélkedő brit szoftvercég vezetője többirányú együttműködést is el tud képzelni. Manny Pinon a Napinak elmondta, hogy szó lehet közös piaci fellépésről, összehangolt fejlesztésekről, szoftverek megvásárlásáról, továbbá arról is, hogy az Ampito az EBRD-vel közösen részesedést vásároljon magyar cégekben. Pinon főleg a mobilalkalmazások terén lát nagy lehetőségeket, mert, mint mondja, ebben a magyarok kimagasló eredményeket értek el eddig is, ráadásul folyamatosan áramlanak az egyetemekről és főiskolákról a tehetséges fiatalok az ezzel foglalkozó cégekbe.

Jeffery szerint nagyon kedvező hazánk földrajzi elhelyezkedése is. Bár az internet korában ennek látszólag semmi jelentősége nincs, mégis Magyarország jó kiindulópontja lehet a regionális terjeszkedésnek, logisztikai és kutatás-fejlesztési központoknak. Az EBRD a közvetlen hitelezésen kívül kész üzletrészeket vásárolni és a kereskedelmi bankokon és befektetési alapokon keresztül tőkejuttatással is segíteni a magyarországi cégeket. A tervek szerint az idén 600 millió euró érkezik e csatornákon keresztül hazánkba, s ebben nem szerepelnek a magáncégek magyarországi befektetései. Mindez nem tűnik túl jelentősnek, ám az informatikai fejlesztések közvetett és közvetlen módon is nagyságrenddel nagyobb hatást érhetnek el, mint a mérlegekben szereplő eurómilliók.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés