Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kincset érő adatok az Iwiw, Facebook oldalak mélyén

Dotkom

Kincset érő adatok az Iwiw, Facebook oldalak mélyén

Az információk nyilvánosak és bárki által elérhetők – jövőbelátás a közösségi oldalakon.

A több százmillió felhasználóval rendelkező web2.0 szolgáltatások és egyéb, világhálón zajló tranzakciók rövid idő alatt is az ember számára már felfoghatatlan információmennyiséget generálnak. A tavalyi év eredményei szerint az internetes oldalakról, e-mailekből, videomegosztó portálokról és más forrásokból származó adatok mennyisége csaknem ötszáz milliárd gigabájtra rúgott. Ennek hasznosítása ugyanakkor vállalati növekedést eredményezhet, banki csalásokat fedhet fel, illetve bűnözői kapcsolathálózatok leleplezésére is szolgálhat. A lehetőség tehát hatalmas, technológiailag azonban egyik sem könnyű feladat.

Az adatbányászati szoftverek mára olyan magas szintet értek el, amellyel képesek a mélyen megbúvó, egészen összetett információk, kapcsolatok és jövőbeli trendek kimutatására is. A banki csalások és a pénzmosások feltárásán túl ezért hatékonyan alkalmazhatóak többek között üzletfejlesztési és marketing célokra. Az úgynevezett társadalmihálózat-elemzések (social-network analysis) segítségével az e-mail népszerűségét leköröző online közösségeken, például az Iwiwen, a Facebookon, a Twitteren, valamint a blogokon és a fórumokon viselkedési minták egész sora, illetve kapcsolathálók azonosíthatók be.

Vélemények automatizált kiértékelése
Ezek az információk nyilvánosak és bárki által elérhetők, az itt zajló véleménycserék pedig az egyénszintű összefüggéseken túl tükrözik a fogyasztók szokásait, érzéseit, termékhez való viszonyukat is. A publikus online megnyilvánulások tehát segítenek megtalálni a rejtett vásárlói igényeket, így a vevők jobb megismeréséhez vezetnek. Ez pedig sok vállalat számára komoly értéket képvisel. Elég lehet a konkrét személyekhez nem kötődő termékértékeléseket vagy hozzászólásokat megvizsgálni ahhoz, hogy a marketingesek kulcsfontosságú információkra tegyenek szert például egy szolgáltatás elvárt fejlesztési irányairól.

„A szövegbányászatra és a természetes nyelvfeldolgozásra épülő üzleti analitikai megoldások könnyebbé teszik a véleményvezérek és a hozzájuk kapcsolódó közösségek elérését, ugyanakkor az érzékeny szoftver képes a termékről írt pozitív, negatív és a vegyes állítások szövegbeli kiértékelésére is.” – fogalmazott Musza István, a nemrég piacra dobott Social Network Analysis szoftvert szállító SAS magyarországi cégvezetője.

A terrorizmus elleni harcban
Az interneten megbújó adatok elemzése azonban nemcsak a vállalatok, de a nemzetbiztonsági, rendfenntartási szervek számára is rejtett kapcsolatrendszereket fednek fel. Egy-egy gyanús egyén azonosítása után ugyanis szükségessé válik, hogy a nyomozók gyorsan és pontosan felderítsék annak hálózatát is. Az Egyesült Államokban 2001 óta fokozottabban alkalmaznak adatbányászai technológiákat a terrorcsoportok leleplezésére, de a terrorizmus globális jellege miatt más országokban is szükségessé válhat mielőbbi alkalmazásuk. Musza István véleménye szerint a jövőben az analitikus szoftverek segítségével lehetővé válhat a potenciális elkövetők teljes profiljának meghatározása, így a gyanús személyek gyorsabb felderítése.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés