Connect with us

technokrata

Növekvő veszély a közösségi oldalakon

Dotkom

Növekvő veszély a közösségi oldalakon

Iwiw, Facebook – szinte mindenki használja őket, nem csoda hát, hogy az Internet-felhasználók rosszban sántikáló része is megjelent rajtuk.

A számítástechnika hőskorában a vírusok egyáltalán nem okoztak kárt, és floppy lemezeken terjedtek. Az Internet elterjedésével új közeget találtak maguknak, és „megtanultak” e-mailben szaporodni. Ennek a fertőzési hullámnak a lecsengésével sokan találgatták, hogy mi lehet a következő célpont. Mára gyakorlatilag nem maradt olyan platform, ahol ne lennének jelen valamilyen szinten a kártékony alkalmazások: internetes csevegőprogramokban, okostelefonokban, file-megosztókon is találkozhatunk velük.

Emellett azonban egy új trend is elkezdte kibontani szárnyait. Amire öt éve még senki sem gondolt volna, az most megtörténni látszik: a közösségi oldalak is elkezdtek megfertőződni. Ez két tényezőnek köszönhető. Először is nagyon nagy a felhasználói tábor, amely ráadásul még nem szokta meg, hogy ilyen helyen is vigyázni kell. Másrészt az egyre terjedő integrált alkalmazásokkal megnyílt a lehetőség a rosszindulatú programokat készítők számára, hogy visszaéljenek a lehetőséggel. Habár hazai viszonylatban, az Iwiw kapcsán még nem hallottunk olyan kártékony alkalmazásról, amely kijutott volna a „vadonba”, azaz az internetezők hozzáférhettek volna, a világ legnagyobb közösségi oldalán más a helyzet.

A múlt héten számolt be a Facebook arról, hogy kénytelen volt hat programot is letiltani, amit rendszerén keresztül érthetett el a több száz millió főre rúgó rajongói tábor. Ezek a felhasználók spammelésében és bejelentkező adatainak eltulajdonításában jeleskedtek. Rik Ferguson, a Trend Micro egyik kutatója szerint a tisztogatás nem volt hatékony: nem sokkal azután, hogy a Facebook üzemeltetője kiszedte az ártalmasnak ítélt alkalmazásokat, öt újabbra bukkantak (Friends, Friends Gifts, Matching, Pok, Your Photos). Ezeket aztán a közösségi hálózatot karbantartó személyzet szintén gyorsan letiltotta, illetve kiadott egy közleményt is, melyben arról tájékoztatja az érdeklődőket, hogy a Facebook továbbra is azon dolgozik, hogy az összes, Facebook Platformon futó alkalmazás megfeleljen a Facebook szabályzatának.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle