Connect with us

technokrata

Megrendülhet a hitelkártyák hitele

Dotkom

Megrendülhet a hitelkártyák hitele

Az Egyesült Államok történetének eddigi legnagyobb adatlopási ügye zárulhat le azzal, hogy az USA hatóságainak sikerült lefülelnie 130 millió hitelkártya azonosító adatainak tolvajait.

A háromfős csoportot a 28 éves Albert Gonzalez vezette, aki korábban a titkosszolgálatnak segített a számítógépes hackerek üldözésében, két tagja pedig orosz állampolgár, akik kilétét egyelőre nem fedték fel a sajtónak. Gonzalez és társai a hitelkártyás vásárlások adatait feldolgozó Heartland Payment Systems és két kiskereskedelmi lánc, a 7-Eleven, illetve Hannaford Brothers rendszereit törték fel. Módszerük lényege az volt, hogy előbb az áruházakban megfigyelték, milyen pénztárgépeket használnak a kiszemelt cégek, majd a rendszerek tulajdonságainak további elemzése után úgynevezett hacking platformokat hoztak létre Kalifornia és Illinois államokban, illetve Hollandiában, Lettországban és Ukrajnában telepített szervereken. Ezekről a gépekről törtek be a kiszemelt informatikai rendszerekbe, megszerezték a hitelkártyaadatokat, majd eladták olyan bűnözőknek, akik az információk birtokában a hitelkártyák terhére költekeztek.

Gonzalez – akit egy másik bűntény, két étteremlánc számítástechnikai rendszere feltörésének vádjával tavaly őrizetbe vettek – a csalásért 20, a bűnöző csoport szervezéséért pedig további öt évet kaphat. Emellett 250 ezer dolláros pénzbüntetést szabhatnak ki rá. Mindez azonban nem nyugtatja meg azokat, akik rendszeresen fizetnek hitelkártyával, hiszen az eset a BBC értékelése szerint megerősíti a kétségeket az Egyesült Államokban kibocsátott hitelkártyák biztonságával kapcsolatban.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp