Connect with us

Hirdetés

technokrata

LED fényforrások az utcai világításban is?

Dotkom

LED fényforrások az utcai világításban is?

A LED fényforrások különleges megjelenése már nappal jól megkülönböztethető a szokásos utcai lámpákétól. Éjjel, mikor a LED-ek sugárzó fehér fénnyel világítanak, a különbség még élesebb.

Már a közeli jövőben bevonulhatnak a fénykibocsátó diódák (LED-ek) a mindennapok minden területére, és jelentős szerepet játszhatnak a világításban, többek közözött energia-hatékonyságuknak és robusztusságuknak köszönhetően. Így az utcai világításban is eddig elérhetetlen fényminőséget valósíthatnak meg, és mind az üzemeltetés, mind a karbantartás terén jelentős megtakarítást tehetnek lehetővé. Bajorország Frankföld régiójában, Fürth városában szerelték fel azt a hat kísérleti utcai lámpát, amelyek segítségével bepillantást nyerhetünk a holnap utcai világításába.

A fürthi közlekedési és energia-szolgáltató vállalat (infra fürth GmbH) megbízásából a kültéri világítás globális piacvezetője, a Schréder cég tervezte és konstruálta a P 186 típusú utcai lámpákat, amelyekbe az Osram 1,2 watt teljesítményű Golden Dragon Plus LED fényforrásait helyezték: egy kétszárnyú lámpatestbe 2×48 darabot. A lámpatesteket 8 méter magasságban szerelték fel. A LED fényforrások különleges design-ja már nappal is jól megkülönböztethető a szokásos utcai lámpákétól. Éjjel, mikor a LED-ek sugárzó fehér fénnyel világítanak, a különbség még élesebb.

Noha a tesztlámpák 75 lumen/watt értékű fénykihozatala nagyjából megfelel egy konvencionális lámpáénak, lényegesen világosabb benyomást keltenek. Ugyanis a LED sugárzási karakterisztikája alapján a fényszóródás csekélyebb a kisüléses lámpákénál. A diódák különleges lencséken át iránytörés nélkül, közvetlenül a földre juttatják a fényt. Emellett a kibocsátott fehér fényt ragyogóbbnak lehet érzékelni a „normál“ lámpákénál.
Mivel a LED-ek színes változatban is használhatók, a városi világításban új lehetőségek nyílnak meg. Épületek, utcák, terek egyedi színű fénybe burkolhatók. Városrészek hangsúlyos színkialakítással egyedi atmoszférára tehetnek szert.

A LED-ek további előnye a nagynyomású kisüléses lámpákénál lényegesen hosszabb élettartam. Rázkódások nem befolyásolják sem a teljesítményt, sem az élettartamot. A LED-ek a vandalizmussal szemben is jobban védettek. A városüzemeltetők számára így az utcai világítás karbantartási és javítási költségei is alacsonyabbak.

A kísérlet tapasztalatai adnak majd választ arra, hogy mennyire alkalmas a LED-technológia már ma is gyakorlati városi alkalmazásokra. Az eddigiek alapján az látszik, hogy a LED máris elérte, sőt túlszárnyalja a hagyományos világító eszközök teljesítményét. Hamarosan még hatékonyabb LED rendszerek megjelenése várható, ami további potenciális költség-megtakarítást jelent majd a városoknak, és kevesebb CO2 szennyezést a környezetnek.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés