Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megkérik az árát a bankváltásnak

Dotkom

Megkérik az árát a bankváltásnak

A GVH a közelmúltban több vizsgálatot is folytatott a lakossági hitelezés területén. Ezek során olyan piaci jeleket észlelt, amelyek alapján valószínűsíthetőnek tűnt, hogy ezen a piacon a hatásos verseny előtt komoly akadályok állnak, ami a fogyasztók számára magasabb díjakban, kedvezőtlenebb feltételekben jelentkezik.

A szerződésmódosítások esetén jellemzően a hitelek kiváltásával, lejárat előtti visszafizetésével kapcsolatos díjakat változtattak meg a bankok, ami megnehezíti, költségesebbé teszi a fogyasztók számára, hogy bankot váltsanak. A több bank által is kötelezettségvállalások keretében visszavont módosítások nyomán összességében többmilliárdos nagyságrendű összeget kaptak vissza fogyasztók tízezrei.

A hitelkiváltással kapcsolatos kérdések feltérképezése érdekében a GVH 2007-ben ágazati vizsgálatot indított bizonyos banki termékek közti váltás vizsgálatára. A versenyhivatal megállapításai szerint a váltással kapcsolatos nehézségek következtében a hitelpiacokon a jellemzően hosszú távú szerződéses kapcsolatokban jelentős aszimmetria figyelhető meg a szolgáltatók javára. A GVH vizsgálata során négy olyan területet azonosított a szabályozásban, amelynk fejlesztése segítené a verseny érvényesülését.

A GVH megállapításai szerint rendkívül magasak a váltáshoz közvetlenül kapcsolódó, pénzben megfizetendő költségek: ezek mértéke a hitel értékének 4-8 százalékra rúg. Az árak összehasonlíthatóságában meglévő hiányosságok nehezítik a fogyasztók számára a bankok ajánlatainak értékelését, az egyoldalú szerződésmódosítások gyakorlata pedig alapvetően ellehetetlenítette egyes piaci automatizmusok megfelelő működését, mivel a fogyasztók szerződéskötésükkor kénytelenek a hitelnyújtók érdekkörében felmerült kockázatokat is viselni. Az állami támogatások hordozhatóságának hiánya miatt a fogyasztónak hitelkiváltás esetén nemcsak a váltási költségek megfizetésével, hanem a támogatások elvesztésével is számolnia kell.

A GVH már az ágazati vizsgálat jelentésének közzétételét megelőzően több fórumon jelezte, hogy a piac megfelelő működése érdekében bizonyos szabályok módosításra szorulnak. A versenyhivatal a szabályozási változások kiemelt elemének tekintette az egyoldalú szerződésmódosítások gyakorlatának helyes mederbe terelését.

Az egyoldalú módosítások lehetőségét tágan értelmezve a hitelnyújtók olyan szerződési feltételeket készítettek, amelyek nemcsak külső körülmények változása, hanem a hitelnyújtó belső döntései következtében is lehetővé tették a változtatást. A parttalan tartalomhoz ugyancsak kifogásolható forma párosult, mivel a szabályozás az egyes változtatásokról történő értesítést csak hirdetményi formában, tizenöt napos határidővel tette kötelezővé.

A GVH 2008 tavaszán kezdeményezte, hogy olyan szabályozás szülessen, amelynek következtében a hitelnyújtók nem tudják ellenőrizhetetlenül továbbhárítani a saját működésükben rejlő kockázatokat, valamint minél átláthatóbbá válik a hiteltermékek árazása.

A szabályozás pontosítása érdekében fogadta el az Országgyűlés a Hpt. módosítását 2009 tavaszán. A törvénymódosítás fő elemei az ingyenes kilépés biztosítása kedvezőtlen módosítás esetén, a változó kamatozás előnyben részesítése, valamint a módosítások okainak egyértelmű meghatározása voltak. Az új rendszer értelmében a hitelnyújtók vagy változó kamatozású terméket kínálnak, ami biztosítja, hogy a kedvező változások is eljussanak az ügyfelekhez (ráadásul átláthatóbbá teszi a piacot), vagy állandó, de módosítható kamatozású terméket. Az állandó kamatozású terméknél viszont a hitelnyújtóknak számolniuk kell azzal, hogy ügyfeleik kedvezőtlen módosítás esetén ingyenesen kiléphetnek a szerződésből, ráadásul módosításaik ellenőrzésére széles körű lehetőségek nyílnak.

Az új szabályozás kapcsán számos hitelnyújtó alakította át üzletszabályzatát olyan módon, hogy rendkívül széles körű lehetőséget biztosított magának a szerződésmódosításra. Ezek a lehetőségek az új szabályok megkerülésének tűnhetnek, ugyanakkor figyelemmel kell lenni arra is, hogy ezek a kikötések még nem jelentik azt, hogy ne lenne meg az ingyenes kilépés lehetősége vagy az indokolási kötelezettség. A törvény ráadásul azt is előírja, hogy ha valamelyik díjelemet megváltoztatják, ugyanazon feltétel változása esetén a kamat vagy díjelem csökkenését is érvényesíteni kell. Ezek a rendelkezések a megfelelő pontosításokkal és megfelelő magatartási szabályokkal remélhetően hozzájárulnak a hitelpiacok hatékonyabb működéséhez.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés