Connect with us

A Magyar Telekom csökkentette nyereségterveit

Dotkom

A Magyar Telekom csökkentette nyereségterveit

A második negyedéves Telekom-eredmény 17 százalékos visszaesésére még számított a piac, ám a közzétett profit-warning a befektetők többségét meglepte.

A vártnak megfelelő eredménycsökkenésről adott számot második negyedéves gyorsjelentésében a Magyar Telekom. A piacot azonban némileg váratlanul érte, hogy a jelentés mellé egy profitfigyelmezetést is csatolt a társaság. Eszerint a bevételek a korábban várt 1 százalék helyett 2 százalékkal, az EBITDA az év elején prognosztizált 1-2 százalék helyett pedig 5 százalékkal esik majd vissza idén. A romló teljesítményt a verseny további fokozódásával, a vásárlóerő csökkenésével és a forintárfolyam kedvezőtlen alakulásával magyarázza a társaság.

A tegnap közzétett beszámolóból kiderül, a Magyar Telekom bevételei 6,9 százalékkal mérséklődtek a második negyedévben 2008 azonos időszakához képest. A csökkenést elsősorban az okozta, hogy a bázisév adatát jelentősen megdobta egy egyszeri, 8,5 milliárd forintos rendkívüli tétel. Ezen összeg nélkül a bevételek 2,1 százalékkal mérséklődtek negyedéves szinten – közölte a társaság.

A gazdasági visszaesés és a főként a vezetékes szegmensben tapasztalható erős verseny következtében csökkentek a hangalapú és a vezetékes internetszolgáltatásokból származó bevételek, amit nem tudott ellensúlyozni a tv-, mobilszélessáv-, valamint a rendszerintegrációs és információtechnológiai bevételek növekedése. Az EBITDA 11,8 százalékkal mérséklődött, de az egyszeri tételek és az elhatárolás feloldása nélkül a csökkenés 2,4 százalék volt az év második negyedévében.

Az első félév során a társaság részvényeseire jutó nettó eredmény 16,8 százalékkal, 53,7 milliárd forintról 44,7 milliárd forintra mérséklődött. A csökkenéshez az EBITDA mérséklődése mellett hozzájárult a pénzügyi költségek növekedése is, amit részben ellensúlyozott az értékcsökkenési és amortizációs költségek csökkenése, valamint az alacsonyabb nyereségadó 2009 első hat hónapjában – áll a vállalat jelentésében.

A Napi által korábban megkérdezett elemzők átlagosan közel 16 százalékos profitcsökkenésre számítottak a második negyedévben, az egyszeri 8,5 milliárd forintos tétel figyelmen kívül hagyásával pedig 2,3 százalékos csökkenést becsültek. Az EBITDA is az egyszeri hatás miatt mutat nagyobb visszaesést, enélkül alig 5 százalék feletti lenne a mínusz.

Lakossági körben a vezeté­kesbevételek 13,8 százalékkal, a mobilbevételek 2,8 százalékkal mérséklődtek a forgalom és a tarifaszintek kedvezőtlen alakulása miatt. (A vállalati szegmensben 34, illetve 6 százalékos volt a visszaesés.) Rossz hír, hogy jelentősen lassult az ügyfélszám növekedése is.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom