Connect with us

technokrata

Jól vásárolt az Ericsson

Dotkom

Jól vásárolt az Ericsson

Az Ericsson nyerte a csődbe ment kanadai Nortel Networks vezeték nélküli üzletágára kiírt aukciót; a svédek mintegy 1,13 milliárd dollárt fizetnek a kulcsfontosságú technológiákért – számolt be a Reuters.

Az ügylet révén az Ericsson piaci pozíciója is erősödhet. A svéd társaság a Nortel közleménye szerint arra is vállalást tett, hogy legalább 2500 Nortel-dolgozó munkaviszonyban maradhat. Arról ugyanakkor hallgat a közlemény, hogy összességében hány dolgozót érint az átadás-átvétel.Állítólag a BlackBerry telefonok gyártója, a Research In Motion (RIM) is versenyben volt a vagyonelemekért, azonban a cég állítása szerint a Nortel megakadályozta a mintegy 1,1 milliárd dolláros üzletet. A Nortel szerint azonban a RIM nem volt hajlandó betartani a többi vevőjelölt által elfogadott, az ügylet bizalmas jellegét megőrizni hivatott előírásokat.

A Nortel valaha Észak-Amerika elsőszámú távközlési felszerelés gyártója volt, azonban 2009 elején csődöt jelentett a recessziót hibáztatva a 2005-ben megkezdett cégátalakítás kudarcáért. Azonban már a válság reálgazdasági jelentkezése előtt is milliárdos veszteségeket jelentett a társaság, és egyebek mellett több tízezer főt érintő leépítést volt kénytelen végrehajtani.

Az intézkedések elégtelennek bizonyultak, és miközben az olyan riválisok, mint az Alcatel konszolidálódtak, az ázsiai vetélytársak az alacsonyabb költségeik révén növelték piaci részüket.

A Nortel napjainkban mintegy 25 ezer embernek ad munkát, míg a 2000-es évek elején, amikor valósággal tombolt a technológiai boom, körülbelül 90 000 alkalmazottat foglalkoztatott.

A társaság egykor a kanadai technológiai ipar zászlóshajója és a torontói tőzsdeindex legfajsúlyosabb összetevője volt. Részvényei a fénykorban 1100 kanadai dollárt értek; ma a nagy tőzsdékről már kivezették a papírt, értékét jelenleg kevesebb mint 10 kanadai centre becsülik.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle