Connect with us

Hirdetés

technokrata

Akár milliárdnyi fertőzött PC

Dotkom

Akár milliárdnyi fertőzött PC

A szinte minden számítógépen megtalálható program komoly biztonsági hibájának rémképétől sokan tartanak.

Az Adobe minden alkalommal, amikor csak beszámol a Flash (vagy ahhoz köthető termékeinek) új változatáról, büszkén hangoztatja, hogy gyakorlatilag minden PC-n megtalálható az animációkat megjeleníteni képes platform. Most pont ez üt vissza: olyan sebezhetőséget találtak a Flash-ben, ami egy Acrobat PDF file révén aknázható ki. És mivel rengeteg számítógépen fut Flash, ezért gyakorlatilag mindenki érintett, aki internetezik.

A Symantec szerint a trójait a rendszerbe bejuttatni képes sebezhetőség bármely olyan szoftveren keresztül veszélyt jelent, amely Flash-t használ. Például az Adobe Reader legutóbbi, 9.1.2-es változata is sérülékeny; és természetesen az Adobe Flash Player 9, 10 verzióin keresztül is támadás érheti PC-nket. Ehhez a támadónak – merthogy a biztonsági rés „előnyeit” már kihasználják az Interneten – arra van szüksége, hogy vagy e-mailben elküldjön egy speciálisan, ártó szándékkal létrehozott PDF állományt, vagy odacsalja az internetezőt egy fertőző weboldalra.

Trojan.Pidief.G néven katalogizálta a sárga-fekete vállalat a digitális kártevőt, mely először két hete bukkant fel. Elég későn, a mai trendekhez viszonyítva, ha hozzávesszük, hogy a trójai működését lehetővé tevő biztonsági rés még 2008 decemberében vált ismertté.

Egyelőre nem tehetünk mást, mint hogy letiltjuk a Flash-t számítógépünkön. A US-CERT szerint ehhez a következő állományokat kell átnevezni (Windows alatt):
– %ProgramFiles%AdobeReader 9.0Readerauthplay.dll
– %ProgramFiles%AdobeReader 9.0Reader
t3d.dll

Emellett a Flash Playert is le kell tiltani, vagy legalábbis a Flash tartalmakat szelektíven engedélyezni. Ehhez az IT-biztonsággal foglalkozó szervezet Securing Your Web Browser leírása nyújt segítséget.

Más megoldás a fentieken kívül sajnos nincs, éppen ezért várható, hogy mivel sokan nem lesznek hajlandók ideiglenesen megválni a Flash-től, akár egész komoly járvány is kialakulhat az Internetre csatlakoztatott PC-k körében.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés