Connect with us

Hirdetés

technokrata

Válságban kevesebbet beszél a Pannon-előfizető

Dotkom

Válságban kevesebbet beszél a Pannon-előfizető

Az előző éves eredményektől 1,7 milliárd forinttal elmaradva, 44,447 milliárd forintos árbevétellel zárta a második negyedévet a Pannon.

Az egy előfizetőre jutó átlagos beszédforgalom csökkenése miatt a hangalapú szolgáltatások, a hívásvégződtetési díjak januári mérséklése után pedig az összekapcsolási díjakból származó árbevétel is visszaesett, emellett a készülékértékesítés volumene is elmaradt a tavalyitól. A visszaesést a mobil szélessávú internetes forgalom növekedése csak részben tudta ellensúlyozni, az egy előfizetésre jutó átlagos havi árbevétel 8 százalékkal, 3938 forintra zsugorodott. A működési költségek növekedése miatt az EBITDA egyszeri tételek nélküli, nominális értéke 0,6 milliárd forinttal csökkent. A göngyölített működési költségek éves inflációt meghaladó mértékben emelkedtek, így a különféle informatikai és hálózati kiadások is nőttek. Az első hat hónap göngyölített EBIT értéke 26 milliárd forintot tett ki, ez 1,6 milliárd forinttal kevesebb, mint 2008 második negyedévében. Az előfizetések száma 17 ezerrel, 3 millió 577 ezerre csökkent, elsősorban a kártyás szegmens visszaesése miatt. A negyedév végén a Pannon 33,59 százalékos részesedést tudhatott magának a magyar piacon, ez 0,2 százalékkal több az első negyedéves értéknél. Az összes előfizető 44,2 százaléka volt számlás május végén. Április és június között a vállalat 3,6 milliárd forintot fordított beruházásra, ez 30 százalékkal marad el a 2008-as adatoktól. A Pannon főként mobil szélessávú technológiára, így 3G bázisállomásokra és átviteli berendezésekre költött, és folytatódtak a szolgáltatás- és működésfejlesztési beruházások is. A negyedév ingatlancélú beruházásai a júniusban átadott Pannon Házhoz kötődtek.

A vállalat százszázalékos tulajdonosa, a norvég Telenor szintén gyenge második negyedéves eredményekről számolt be tegnap: a világszerte 168 millió előfizetővel rendelkező vállalat 1,375 milliárd koronás (220 millió dollár) adózott eredményt jelentett, ez 61,1 százalékkal marad el a 2008-as eredményektől, és kevesebb az első negyedév 1,622 milliárdos értékénél is. A bevétel 26,923 milliárd koronát tett ki, szemben a tavalyi 27,058 milliárddal, az üzemi eredmény – egyszeri tételek nélkül – 5,071 milliárd koronára csökkent az előző év 5,621 milliárdja után. Az EBITDA-eredmény ugyanakkor a várakozásokat meghaladó mértékben, 6,8 százalékkal, 7,82 milliárd koronára (1,24 milliárd dollár) nőtt, ami a legfontosabb piacok stabil teljesítményének köszönhető.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés