Connect with us

technokrata

Birkózik a válsággal a GE

Dotkom

Birkózik a válsággal a GE

A General Electric (GE) Co.

, az Egyesült Államok legnagyobb vállalatkonglomerátuma agresszív költségcsökkentéssel, a forgótőkeigény lefaragásával és ezzel egyidejűleg a jövőbeni fejlődést megalapozó befektetések folytatásával vívja harcát a recesszió ellen – jelentette ki Jeff Immelt, a társaság vezérigazgatója (képünkön), miután a GE majdnem felére csökkent negyedéves profitról számolt be, azonban ez is jobb volt a piac által vártnál. A folyamatos tevékenységekből származó nettó nyereség éves összehasonlításban 47 százalékkal zuhant, az árbevétel 17 százalékkal lett kisebb. A nagyvállalat négy ágazatából háromban csökkent a profit, a kivételt az energetikai infrastruktúrával foglalkozó részleg jelentette, amely 13 százalékkal növelte nyereségét. A technológiai infrastruktúra divízió az egészségügyi és közlekedési berendezések iránti kereslet gyengélkedése miatt 11, az NBC Universal médiacsoport a reklámbevétel esése miatt 41 százalékos profitcsökkenésről számolt bel. A GE pénzügyi ága, a GE Capital – a magyarországi Budapest Bank tulajdonosa – mindössze 590 millió dollár nyereséget könyvelt el, szemben az egy évvel korábbi 1,71 milliárddal. A cégvezetés nyilatkozata szerint ez utóbbi ágazat karcsúsítása a terveknek megfelelően folyik. Földrajzi elhelyezkedés szerint a vártnak megfelelően alakult a forgalom, azaz a feltörekvő régiók teljesítettek jól: Kínában 31 százalékkal nőtt a GE ipari berendezéseinek eladásából befolyt bevétel, míg Indiában 46, a Közel-Keleten 10 százalékkal emelkedett a forgalom.

Az üzemi eredmény 7,1 milliárd dollár volt az első félévben, ami jobb a tervezettnél. Ez az elbocsátásoknak, a bérelt irodák leépítésének és a termelőüzemek hatékonyságnövelésének köszönhető. A társaság az eddigieken felül további 2 milliárd dollár megtakarítás lehetőségét vizsgálja – derült ki Immelt nyilatkozatából. A GE megcélozta a világ országaiban folyó gazdaságélénkítő programokat. Ezekben összesen 200 milliárd dollár értékben indultak olyan projektek, amelyek megrendelést hozhatnak a vállalatnak. Immelt szerint ebből a forrásból főként a második félévben számíthatnak bevételre. Jól alakul az orvosi képalkotó berendezések, illetve a repülőgép-hajtóművek értékesítése – az áramtermelő turbinák és a repülőgép-hajtóművek gyártásában a GE a világ legnagyobb vállalta. A GE Aviation több mint 8 milliárd dollár értékű berendezésre, illetve szolgáltatás nyújtására kötött szerződést a múlt havi párizsi repülőgépshow-n.

A befektetők enyhén szólva óvatosan kezelték a vállalatot az elmúlt hónapokban, mivel nem látható előre, hogy a pénzügyi és a médiaágazat végül milyen veszteségekkel jön ki a válságból. A GE az idén 56 százalékot veszített piaci értékéből. A cégvezetés azon van, hogy növelje a berendezésgyártásból és a szolgáltatásokból származó bevételt a korábbi évek sztárja, a GE Capital súlyának visszaszorításával.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle