Connect with us

technokrata

A télen már olcsóbban játszhatunk

Dotkom

A télen már olcsóbban játszhatunk

Az ezredforduló óta nem volt a mostanihoz hasonló visszaesés az amerikai videojáték-iparban.

Az NPD piackutató friss elemzése szerint a szektor teljes forgalma éves szinten 31 százalékot zuhant, az ok az NPD szerint elsősorban a gazdasági válság, valamint a nagy húzócímek hiánya – írta a HWSW.

A hardverek és szoftverek összesített forgalma 1,17 milliárd dollárra rúgott júniusban a tengerentúlon, ebből 625,8 milliót tettek ki a szoftver- és 382,6 milliót a hardverladások – előbbi 29, utóbbi 38 százalékos csökkenést jelent éves szinten.

A konzolgépekhez árult kiegészítőkből is kevesebb fogyott, mint tavaly, itt a forgalomvisszaesés 22 százalékos volt az NPD szerint.

A piac összetétele változatlan: bár a Wii-ből éves bázison 42 százalékkal kevesebb, 362 ezer fogyott júniusban, a Nintendo konzola továbbra is piacvezető.

Egyedül a Microsoft növelte forgalmát, az Xbox 360-ból 240 ezer darab talált gazdára, tíz százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában. Ezzel a társaság megőrzite piaci második helyét.

Arányaiban a legnagyobb visszaesést a Sony játékkonzolja, a PlayStation 3 könyvelhette el: csupán 165 ezret értékesítettek, jelentősen elmaradva a tavalyi 405 ezer darabtól.

Az NPD szerint az eladások jelentős csökkenése részben az igazán ütős húzócímek hiányára vezethető vissza: a Sony visszaesésére magyarázat lehet, hogy a tavaly júliusban megjelenő Metal Gear Solid 4 akkor jelentősen megdobta az eladásokat – a játékot és a konzolgépet tartalmazó csomagból például több mint 200 ezer fogyott a megjelenés hónapjában.

A legjobban fogyó szoftver idén júniusban az Activision Prototype című játéka volt, ebből összesen 600 ezer darabot vittek haza az összes platformon.

A kézi konzolok mezőnyében a Nintendo DS és DSi tartotta magát 766 ezer játékgéppel, ami alig 20 ezerrel kevesebb a tavalyinál, míg a Sony itt is sokat bukott PlayStation Portable gépével, melyből 165 ezret adtak el szemben a tavalyi 337 ezerrel.

Egyes vélemények szerint a konzolok a jelenlegi áron nem értékesíthetők a mostaninál nagyobb tömegeknek, ezeken az árpontokon szaturálódik a piac, így a gépek árát muszáj lesz csökkenteni. Szakértők úgy vélik, a gyártók még az ünnepi szezon kezdete előtt bejelenthetik az árcsökkentéseket. Elemzők úgy látják, az árazásban leginkább támadott Sonynak október elsejéig árat kell csökkentenie, valószínűleg elsőként, de a Wii árát még soha nem mérséklő Nintendo is erre kényszerül, ha el akarja érni eladási célkitűzéseit.Mindkét konzol esetében 50 dolláros vágás valószínű, aminek hatására a Microsoft is mérsékelni fogja árait – írta a HWSW.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle