Connect with us

Hirdetés

technokrata

Negyedével kevesebb számítógép fogy

Dotkom

Negyedével kevesebb számítógép fogy

Csak jövőre várható fellendülés a piacon, a visszaesés a 30 százalékot is elérheti, hordozható számítógépekből 100 ezerrel kevesebb fogyhat idén.

Az első félévben 20-30 százalékkal esett vissza a magyar számítógép-piac, s ez az arány várhatóan az egész évre jellemző lesz – mondta Poros Gábor, a Fujitsu Technology Solutions Kft. ügyvezető igazgatója.

Az ügyvezető az MTI érdeklődésére elmondta: bár nagyon nehéz bármilyen előrejelzést adni, úgy véli, csak jövőre várható fellendülés a piacon, bár sokan már a második félév végére növekedést várnak, mert úgy gondolják, a pénzügyi világ ekkorra már kilábal a válságból.

Ezzel szemben Poros Gábor azt valószínűsíti, hogy a reálszférában még nem lesz számottevő növekedés idén, ami meghatározza a hardverpiac teljesítményét is. Az év elején még indítani kívánt projektek több mint a felét megszüntették vagy a megvalósításukat későbbi időpontra tolták ki a cégek. A vásárlás ugyanakkor nem állt le, a vállalatok meglevő eszközök hatékonyabb kihasználását szolgáló megoldásokat keresik.

Előtérbe került az energiatakarékosság is, azaz minden olyan megoldás, ami költségeket csökkent – tette hozzá. A második negyedévben már a notebookok és a netbookok eladása terén is jobban érezte a Fujitsu a visszaesést, ami az év hátralévő részében elérheti a 30 százalékot is: a magyar piacon az előrejelzések szerint idén 280-300 ezer hordozható gépet adnak el, szemben a tavalyi mintegy 400 ezerrel. A magyar leányvállalat az első félévben a Fujitsu globális átlaga fölött teljesített, s reményei szerint ez így lesz a második félévben is. Ugyanakkor a piac nagyon nehezen mérhető fel, mert a vállalatok csupán egy-két hónapra terveznek – fűzte hozzá az ügyvezető.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés