Connect with us

technokrata

PC-s védelem: aranykor a Google miatt?

Dotkom

PC-s védelem: aranykor a Google miatt?

Egyéni szinten jelentősen csökkenthet egy sikeres támadás esélye. Az összkép azonban nem ilyen rózsás.

Amint arról tegnap már egy rövid hírben beszámoltunk, a Google jövőre tervezi piacra dobni saját fejlesztésű operációs rendszerét, melyet elsősorban a netbook felhasználók számára készít. A Chrome böngészővel együtt egy kevés erőforrásigénnyel bíró, gyors, internetezésre optimalizált OS-t képzeljünk el, ami nem is nagyon titkoltan a Windows és a Linux ellenében indul „csatába”, a vásárlók kegyeiért. Ehhez rendelkezik egy – a Microsoft operációs rendszeréhez képest mindenképp – nagy előnnyel: a keresőóriás ingyenesen bocsátja rendelkezésre szoftverét.

Ha nagyobb népszerűségre tesz szert a Google Chorme OS, akkor akár meg is változtathatja a jelenlegi biztonsági trendeket, bár jelenleg még nem jósolható meg, hogy melyik irányba. Napjainkban a legtöbb zombi számítógép Windows-t futtat; a Google operációs rendszere a redmondiak szoftverére alapuló támadások jó részét ellehetetlenítheti. Vagyis kevesebb támadási felülettel rendelkezik – ha a konvencionális számítógépeket nézzük.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a netbookok elsősorban internetezésre lettek létrehozva, és a Google is ennek szellemében fejleszti a Chrome OS-t. Amint kilépünk a Világhálóra, számos olyan veszéllyel találjuk szembe magunkat, amelyek esetében már tulajdonképpen mindegy is, milyen szoftver fut a gépünkön. Az egyre inkább előtérbe kerülő számítási felhő (cloud computing) pedig nem igazán kedvez a biztonságnak, javarészt függetlenül az egyéni felhasználó operációs rendszer szintű védelmétől. Hiszen bankkártya adatai, belépőkódjai stb. nem (csak) saját PC-jén tárolódnak, hanem „valahol a felhőben” is. Abban a szerverrengetegben, aminek egyébként a javát éppen a Google hostolja.

Arról pedig, hogy a Google rendszerei sem sebezhetetlenek, már többször is írtunk. Legutóbb idén februárban, a Gmail kapcsán, de ha kicsit régebbre tekintünk vissza, akkor is azt látjuk, hogy az amerikai óriás rendszereire is jut olykor egy-egy sikeres támadás…Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek