Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vírusok: a legnagyobb veszélyt még mindig a felhasználók jelentik

Dotkom

Vírusok: a legnagyobb veszélyt még mindig a felhasználók jelentik

A magyar vírustoplistát ezúttal is a biztonsági frissítések nélküli gépek és a felhasználók által futtatott trójaiak alakították ki.

Bár Magyarországon hosszú ideig a Virtumonde végezte a legnagyobb pusztítást az ESET víruslaboratóriumának szakértői szerint, a múlt hónapban a második helyre esett vissza. Az élre a 2008. november vége felé felbukkant Conficker féreg került, amelynek erősödéséről azóta is folyamatosan olvashattunk.

Mint ismeretes, a Win32/Conflicker.AA egy olyan hálózati féreg, amely a Microsoft Windows biztonsági hibáját kihasználó exploit kóddal terjed, és a gyenge admin jelszavak elleni támadással, valamint az automatikus futtatási lehetőségén keresztül szaporodik. Bár az RPC (Remote Procedure Call), vagyis a távoli eljáráshívással kapcsolatos sebezhetőséghez már tavaly októberben kiadták az MS08-67 jelű Microsoft biztonsági javítócsomagot, sajnos sok felhasználó nem fordít elég figyelmet az operációs rendszer frissítésére.

Ha figyelembe vesszük, hogy a júniusi toplista második helyére visszaszoruló Virtumonde úgy terjed, hogy ingyenes .mp3 fájlok és más tartalmak ígéretével ráveszi a felhasználókat a telepítésre, látható, hogy a kártevők elleni védekezésben továbbra is az ember a leggyengébb láncszem. Tovább haladva a toplistán: az Autorunnal kapcsolatos fertőzések e hónapban is a harmadik helyen találhatóak, míg a negyedik helyre egy vadonatúj versenyző, a Win32/TrojanDownloader.Bredolab.AA köszönt be. Ez egy olyan trójai, amely megkísérel távoli oldalakról további kódokat letölteni és végrehajtani. Futása közben a Windows, illetve a Windows/System32 mappákban igyekszik új kártékony állományokat létrehozni. Emellett a Registry adatbázisban is bejegyzéseket manipulál, egészen pontosan kulcsokat készít, illetve módosít a biztonságitámogatás-szolgáltató (SSPI – Security Service Provider Interface) szekcióban. Ez a beállítás felel eredetileg a felhasználó hitelesítő adatainak továbbításáért az ügyfélszámítógépről a célkiszolgálóra.

Összességében elmondhatjuk, a biztonság megteremtése érdekében alapvetően fontos az operációs rendszer naprakészen tartára. Épp ezért az új, 4.0 verziójú ESET NOD32 Antivirus és ESET Smart Security már képesek arra, hogy a hiányzó biztonsági frissítésekre figyelmeztessék a felhasználókat.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés