Connect with us

Megszerzi a brit piacot a Vodafone

Dotkom

Megszerzi a brit piacot a Vodafone

A brit Vodafone Group Plc, árbevétele alapján a világ legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatója mérlegeli a T-Mobile UK felvásárlásának vagy a két társaság nagy-britanniai tevékenysége közös vállalatba szervezésének lehetőségét – szivárogtatták ki a sajtónak az ügyhöz közel álló források.

A Vodafone egy évvel ezelőtt hivatalba lépett vezérigazgatója, Vittorio Colao (képünkön) régóta hangoztatja, hogy társaságának meg kellene szereznie a hazai piac negyedik vagy ötödik legnagyobb szereplőjét – az előbbi a T-Mobile UK, az utóbbi a hongkongi Hutchison Wampoa tulajdonában lévő “3”, mivel az öt szereplő miatt túlságosan szétaprózottá vált a piac, s az árversenyben a hajszálvékonynál is vékonyabb lett a profitráta. Nagy-Britanniában 27 százalékkal a spanyol Telefónica mobiltársasága, a Q2 mondhatja magáénak a legnagyobb piaci részesedést.

Bár a felek nem erősítették meg a hírt, a fogadókészség valószínűleg meglenne a Vodafone kezdeményezésére, a T-Mobile UK tulajdonosa, a Deutsche Telekom ugyanis ki akar vonulni a szigetország piacáról, s már fel is kérte a JP Morgan bankházat, hogy tanácsadóként segítse e lépés megtételében. A brit cég piaci értékét 2,5-3,4 milliárd fontra (4,2-5,6 milliárd dollár) becsülik. Ha a Vodafone megszerezné, akkor 40 százalékra ugrana piaci részesedése, amivel előrelépne a piac legnagyobb cégévé.

A nagy kérdés persze az, hogy mit szólnának ehhez a versenyhatóságok. A Vodafone 1999-ben megvette az Orange helyi vállalkozását, ám 2000 végén el kellett adnia, mert az illetékes testület versenykorlátozónak minősítette lépését. Most azonban más a helyzet, a felügyelet állítólag nyitott annak az érvnek a mérlegelésére, hogy a brit piac öt szereplője nemzetközi összehasonlításban is sok, ezért indokolt a vállalati konszolidáció.

A Vodafone a múlt hónapban jelentett be újabb költségcsökkentéseket, miután 6 milliárd fontot kellett leírnia tavalyi nyereségéből, ami így csak 3,08 milliárd font lett. A cégcsoport vállalatainak profitját erodálja az egyre élesebb verseny.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat
evolveo_sportwatch_ms1_1

SmartWatch

Az Evolveo piacra dobott egy okosórát SIM támogatással

2019. augusztus 16. péntek
samsung-galaxy-note-10-plus-screen-head-on-2-1200x675

Dotkom