Connect with us

Részvényenként 545 forintot ér az Externet

Dotkom

Részvényenként 545 forintot ér az Externet

A Birdcom Tanácsadó Kft. 545 forintos részvényenkénti áron nyilvános vételi ajánlatot tett az Externet összes részvényére.

Az ajánlatot a pénzügyi felügyelet még nem hagyta jóvá. A részvény kereskedését a tőzsde csütörtökre felfüggesztette. Az Externet papírjára utoljára június 22-én 451 forinton kötöttek üzletet, az elmúlt 52 hétben a részvény legmagasabb árfolyama 699 forint, a legalacsonyabb 400 forint volt. A hír nem meglepetés hiszen az Externet korábbi tulajdonosa, az econet.hu április végén jelentette be, hogy várhatóan eladja az Externetben lévő 76,8 százalékos részesedését. A lépést finanszírozási nehézségekkel és a jövőbeli növekedési lehetőségek beszűkülésével magyarázta a társaság. A László Géza volt Antenna Hungária-vezér nevével fémjelzett (most ajánlatot tevő) vásárló társaság ezért az Externet kisrészvényeseitől csak vételi ajánlat keretében szerezheti meg a papírokat. A részvényekért legalább az elmúlt fél évben a börzén kialakult átlagárat – április végén ez még lapunk becslése szerint 554 forint körüli összeget jelentett – kell kínálni. Mivel mindössze 21 ezer részvény forog közkézen, ez a tétel nem különösebben terheli majd meg a vásárló pénztárcáját.

Az ajánlati dokumentum szerint a Birdcom három magyar magánszemély birtokában van. A legnagyobb tulajdonos László Géza 42,7 százalékkal, míg a céget alapító Homonnay Gézának 37,3 százaléka, Szilágyi Ferencnek pedig 20 százaléka van. Az Externetben egyébként már 76,8 százalékos tulajdonosként van feltüntetve a Birdcom, míg a Kraft Invest 10,14 százalékot, a Vivacom pedig 12,69 százalékot birtokol. Ez utóbbi két cég azt vállalta, hogy nem él az ajánlattal. A sikeres ajánlatot követően azonban egy ideig még biztosan tőzsdén marad az Externet, hiszen a tőzsdére lépéskor felvett állami támogatás miatt ez kötelező számára.

A részvény kereskedése 14 órakor folytatódott, kurzusa a zárásig 12,2 százalékkal, 506 forintra emelkedett.

Lemondtak a vezetőkBalázs Csaba, Kis Andor és Sebők István igazgatósági tagok, továbbá Belán Gábor és Hutiray Gyula felügyelőbizottsági és audit bizottsági tagok, valamint Rosner Gábor felügyelőbizottsági elnök 2009. június 24-ei hatállyal lemondott az Externet Nyrt.-ben betöltött tisztségéről. Az Externet igazgatósági tagjai ennek megfelelően a továbbiakban László Géza (igazgatósági elnök), Pórffy András (igazgatósági alelnök), Bödecs Béla, Homonnay Géza és Szilágyi Ferenc. Az Externet Nyrt. felügyelőbizottsági és audit bizottsági tagjai Takács István, Varga Emese és Winkler Gábor.

Az Externet eladását két dologgal indokolta az econet. Egyrészt a válság a vártnál jobban sújtotta a társaságot, így elképzelhető, hogy az idén az árbevételén felüli finanszírozásra lesz szüksége. Másodsorban az adsl-piaci folyamatok egyáltalán nem a várakozásoknak megfelelően alakultak. Az Externet eladásával egyébként jelentősen csökken az econet banki kitettsége, ugyanis az egymilliárdos hitelállományból mintegy 600 millió a távközlési céget terhelte.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő