Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az erősödő dollár gyengítette az Oracle teljesítményét

Dotkom

Az erősödő dollár gyengítette az Oracle teljesítményét

2002 óta most először csökkent az Oracle bevétele, a céget a dollár erősödése mellett a recesszió is erősen sújtotta, a vállalatok láthatóan továbbra sem akarnak új szoftverekre költeni – írta a HWSW.hu.

Az Oracle az első a nagy informatikai vállalatok közül, amely már májusi eredményekkel is tudott szolgálni, a cég negyedik pénzügyi negyedéve május 31-én ért véget. Korábban az Intel és a Cisco is úgy vélekedett, a megrendelések már nem csökkennek tovább, az Oracle azonban láthatóan még nem érte el a mélypontot – írta a HWSW.

Az új licenceladások 13 százalékkal estek vissza annak ellenére, hogy ez volt az Oracle negyedik pénzügyi negyedéve, ami hagyományosan a legerősebb. Ennek ellenére Charles Phillips, a vállalat elnöke bizakodóan nyilatkozott a piaccal kapcsolatban.

Az Oracle üzleti alkalmazásokból származó európai forgalma 5 százalékkal nőtt, miközben az SAP-é a legutóbbi negyedévben 27 százalékkal csökkent. Európa hagyományosan az SAP erőssége volt eddig, de ezek az eredmények azt bizonyítják hogy mindenhol versenyképesek vagyunk és meg is tudjuk őket verni – nyilatkozta Phillips.

A május 31-én zárult időszakban az Oracle forgalma 5,2 százalékkal 6,86 milliárd dollárra esett vissza, a nyereség pedig 7,2 százalékkal 1,89 milliárd dollárra csökkent. A forgalmának felét az Egyesült Államokon kívül bonyolító vállalatot a dollár erősödése is rendkívül érzékenyen érintette. Változatlan árfolyamon 4 százalékos bevételnövekedést és 5 százalékos profitemelkedést könyvelhetett volna ela cég. A szoftverlicencek értékesítéséből származó bevétel 2,7 milliárd dollárra csökkent, a korábbi akvizícióknak és a hatalmas installált bázisnak köszönhetően azonban a támogatásból befolyó forgalom 8 százalékkal 3,1 milliárd dollárra emelkedett.

A most zárult pénzügyi évben az árfolyamhatás ellenére 4 százalékkal növelte forgalmát az Oracle, amely így 23,3 milliárd dollárt tett ki, az éves nettó profit pedig 1 százalékkal 5,6 milliárd dollárra emelkedett. Az új licenceladások 5 százalékkal 7,1 milliárd dollárra estek vissza, de a karbantartásból és támogatásból befolyó bevétel 14 százalékkal 11,8 milliárd dollárra duzzadt.

A jelenleg is zajló első negyedévre viszonylag pozitív előrejelzéssel szolgált az Oracle, a vállalat a forgalom 1-4 százalékos csökkenésére számít csupán. A negyedéves eredmények bejelentése után az Oracle részvényei 2,6 százalékos erősödtek a tőzsdén kívüli kereskedésben.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés