Connect with us

technokrata

Így támadnak az irániak

Dotkom

Így támadnak az irániak

Nyugati weboldal segítségével támadják saját kormányzatukat a tüntetők.

Ryan Kelly a múlt héten érdekes tapasztalattal gazdagodott: a nagy-britanniai webprogramozó rájött, hogy a napokban Iránban zajló forradalmi hangulatban a hivatalos választási eredménnyel elégedetlen perzsa internetezők az általa fejlesztett online szolgáltatást használják a kormányzati site-ok elleni támadáshoz. Pagereboot.com oldalát azért fejlesztette ki, hogy könnyen lehessen frissíteni olyan webhelyeket, mint például az Ebay.

Ezt a funkciót azonban webes támadásokhoz is alkalmazni lehet: a kormányzattal szembeszegülő irániak a Pagereboot révén intéznek DDoS (distributed denial-of-service) kísérleteket az ország kormányzati webhelyei ellen. Kelly-nek azt tűnt fel, hogy hirtelen nagy mennyiségű letöltési kérelem generálódott az oldalán, majd nemsokára elkezdtek özönleni az e-mailek azoktól a perzsa internetezőktől, akik az imént részletezett módon használták fel a szolgáltatást.

Az elégedetlenség egyébként azt követően hágott ilyen magas szintre, miután az ország abszolút vezetését birtokló, magas rangú papokból álló tanácsa arra intette az irániakat, hogy fogadják el a – sokak szerint csalással és manipulálással megválasztott – Mahmud Ahmadinedzsád újabb győzelmét. Legfőbb ellenlábasa, Mir Hoszein Muszavi azóta már több tömegtüntetést is tartott Teheránban, ám ezek a nem ritkán halálos áldozattal is járó megmozdulások viszonylag nehezen szervezhetők le. Ennek oka, hogy a jelenlegi vezetés letiltotta az SMS-ek küldését, és a lehető legnagyobb erőkkel igyekszik korlátozni az olyan modern kommunikációs csatornákat is, mint a blogok és twitter üzenetek. Tulajdonképpen erre válasz a tiltakozók kezdeményezte DDoS támadássorozat.

Visszatérve a brit programozóra: a Pagereboot.com oldal nem bírta az irániak nyomását, így Kelly-nek le kellett állítania a túlzott adatforgalom miatt. Ezután nem sokkal tájékoztatta felhasználóit a megnövekedett költségekről, akik anyagi támogatásukkal biztosították, hogy a site ismét működőképes lehessen.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák