Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az év sztorija lehet az új szupertelefon

Az év sztorija lehet az új szupertelefon

Dotkom

Az év sztorija lehet az új szupertelefon

Az év befektetési története lehet a hamvaiból feltámadó Palm, már ha valaki hisz abban, hogy új terméke megszorongatja a Blackberryt és az iPhone-t.

Három hete dobta piacra az Egyesült Államokban a cég új okos telefonját, a Palm Pre-t. Az első statisztikák szerint az iPhone érintőképernyős és a Blackberry billentyűs technológiáját ötvöző készülék fogadtatása mesébe illő volt, az első 80 ezer darab készüléket a nagyobb áruházláncokban elkapkodták a vásárlók, a statisztikák szerint a további eladások is kedvezően alakulhatnak.

A Palm részvényei iránt jelentősen megnőtt az érdeklődés a Nasdaqon, sok befektető a részvények feltámadását remélte az akciótól. A Palm-részvények árfolyama a netlufi idején, amikor egy Palmtop birtoklása kifejezetten sikkesnek számított, a 800 dollárt is elérte, míg tavaly decemberben 1,4 dolláros mélyponton landolt a részvény. A decemberi mélységek után felfelé induló részvény most 13-14 dolláros árfolyamon cserél gazdát, ezen a szinten korábban hosszú éveket töltött. Hogy mennyit ér a Palm valójában, azt nehéz megmondani, hiszen egy olyan termék sikerétől függ ez, amely nemrég került piacra.(A cikk teljes terjedelmében a napi.hu-n olvasható.)A minimális szintre zuhanó árfolyam jó példa arra, miért kell stop loss-megbízásokat használni



Szólj hozzá!

Dotkom

Az év sztorija lehet az új szupertelefon

Az év befektetési története lehet a hamvaiból feltámadó Palm, már ha valaki hisz abban, hogy új terméke megszorongatja a Blackberryt és az iPhone-t.

Három hete dobta piacra az Egyesült Államokban a Palm új okostelefonját, a Palm Pre-t. Az első statisztikák szerint az iPhone érintőképernyős és a Blackberry billentyűs technológiáját ötvöző készülék fogadtatása mesébe illő volt, az első 80 ezer darab készüléket a nagyobb áruházláncokban elkapkodták a vásárlók, a statisztikák szerint a további eladások is kedvezően alakulhatnak.

A készülék fogadtatása a kritikusok részéről vegyes volt, a dizájnját dícsérték, ugyanakkor számos fanyalgó megjegyzést is lehetett olvasni, leginkább az Apple és a Research in Motion készülékeinek szerelmesei részéről.

A Palm részvényei iránt mindenesetre jelentősen megnőtt az érdeklődés a Nasdaq-on, sok befektető a húzónevekkel erősítő cég részvényeinek feltámadását remélte az akciótól. A Palm részvények árfolyama a netlufi idején, amikor egy Palmtop birtoklása kifejezetten sikkesnek számított, a 800 dollárt is elérte. Tavaly decemberben 1,4 dolláros (!) mélyponton landolt a részvény (ez jó lecke arra, hogy miért is ajánlatos a veszteség minimalizálására stop-loss megbízásokat alkalmazni, azaz az adott pozíciót a veszteség egy szintjének elérése után lezárni). A decemberi mélységek után felfelé induló részvény most 13-14 dolláros árfolyamon cserél gazdát, ezen az szinten már hosszú éveket töltött a papír.

Elemzők szerint az új telefonnak nem feltétlenül kell jobbnak lennie mint az említett versenytársaknak – a tesztek szerint a kamerája és akkumulátorának élettartama jobb azoknál, de ezt hagyjuk meg a szaksajtónak -, elég, ha képes valamennyit betölteni a két piacvezető által maga mögött hagyott űrből. Árban mindenesetre versenyképes azokkal, s van, aki szerint tényleg reális alternatívát nyújt a két piacvezető készülék mellett a 3G-s világban.

A Palm most úgy látszik összehozott egy olyan csapatot, amely érti mire van szüksége a fogyasztói közösségnek. Június elején robbant a hír, hogy vezérigazgatónak kinevezték azt a Jon Rubinsteint, aki még 2007-ben igazolt át a céghez az Apple-től, ahol az iPod “atyjaként” tisztelték. A cég igazgatóságában immár helyet kapott az Apple korábbi pénzügyi igazgatója is.

A Palm Pre eladási statisztikái még nagyobb javulást mutathatnak, ha valóban tető alá hozzák az üzletet, és az ígérteknek megfelelően a következő 6 hónapban a Verizon, a vezető amerikai távközlési szolgáltató is kínálja majd ügyfelei részére.

A piaci kapitalizáció jelenleg nem nevezhető igazán magasnak, 1,8 milliárd dollár, míg a BlackBerryt kínáló Research in Motion-é 48,4 milliárd dollár, a Nokáé 59,1 milliárd dollár, a Motoroláé pedig 15,8 milliárd dollár. A telefonok mellett a számítástechnikai piacból is jelentős szeletet kihasító Apple 124,4 milliárd dolláros kapitalizációval bír.

A Palm részvények 77 százaléka jelenleg stratégiai tulajdonosok kezében van, a 23 százalékos közkézhányad sem óriási. Ráadásul a piac eléggé szkeptikus a részvénnyel kapcsolatban, a vezetőség 5-6 éves bénázása, a forgótőke-hiány – amelyet nem lennénk meglepve, ha egy részvénykibocsátás is igyekezne orvosolni – bátorítja a shortolókat arra, hogy az elmúlt hónapok emelkedése után nagyobb shortállományt építsenek ki a papírral szemben. Ez most nagyjából a közkézen forgó, tehát a nem stratégiai tulajdonosoknál lévő részvények közel 30 százalékára rúg. Ez két dolgot jelenthet: ha esik a papír, akkor a shortosok sokat nyernek, de ha emelkedik, a pozíciózárások fűthetik a kialakuló rallyt.

Ha a termék jól szerepel, akkor nem csak az egyszerű részvényár-emelkedés hozhat profitot, de a társaság akár felvásárlási célponttá is válhat az iparágon belül. A potenciális kérők között amerikai internetes források szerint szerepelhet a jövőben valamely hagyományos mobiltelefon-gyártó, mint a Nokia, a Sony-Ericsson, vagy a Motorola, akiket az elmúlt időszakban alaposan leköröztek a piacvezetők a 3G versenyben.

Hogy mennyit ér a Palm valójában, azt nehéz megmondani, hiszen egy olyan termék sikerétől függ ez, amely nemrég került piacra (kritika a telefonnal kapcsolatban például, hogy a hozzá kapcsolt virtuális boltban még elég kevés alkalmazást lehet letölteni. Az iPhone-hoz az Appstore-ból fél év alatt 500 millió letöltést regisztráltak, míg három hét alatt a Palm Pre webes boltjából, a WebOS-ból csak 700 ezret). Az azonban valószínű, hogy ha tetszik a fogyasztóknak a Palm Pre, akkor ezt a részvényárfolyam is tükrözni fogja.

Nem feltétlenül kell rohanni és bevásárolni a Nasdaq-on a jelenlegi ár mellett, érdemes lehet megvárni vele egy nagyobb korrekciót. Ilyen volt a múlt heti is, amikor 15 dollárról 13 dollárra esett, igaz, pénteken már ismét 14 dollárig pattant vissza. A részvény kockázatos, de legalább van benne sztori, a hosszú évek oldalazása alatt technikai szemmel nézve szép bázist épített. Érdemes tehát a befektetőknek a radarképernyőn tartani a papírt, a legfontosabb azonban, hogy a nagy árfolyam-ingadozás miatt mindenki alkalmazzon stop-losst!



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés