Connect with us

Korlátok közé szorítanák a netvideo-hirdetést

Dotkom

Korlátok közé szorítanák a netvideo-hirdetést

Ajánlásokat fogalmazott meg az Interactive Advertising Bureau magyarországi szervezete (IAB Hungary) az internetes kommunikációban használatos webvideó-formátumokra.

Az internetes hirdetésekkel és kommunikációval foglalkozó szervezet azzal a szándékkal készítette a dokumentumot, hogy ajánlásokat, javaslatokat fogalmazzon meg a magyarországi online digitális videohirdetésekkel kapcsolatban. Az IAB áttekintette a nemzetközi szervezet erre a területre vonatkozó ajánlásait, részben értelmezve, részben módosítva azokat. Bár az internetes videókat közzétevő oldalakon számos egyéb online-hirdetési lehetőség is található (például lejátszóablak testre szabása, banner elhelyezése a videót körülvevő környezetben), a dokumentum kizárólag az online digitális videókba ágyazott úgynevezett in-stream hirdetésekkel (a hagyományos videohirdetések) foglalkozik.

A szervezet a videolejátszó-ablakon belül megjelenő videohirdetések között lineáris és nem lineáris formátumokat különböztet meg. Lineáris hirdetések esetében a lejátszóablakban meghatározott ideig csak a hirdetés fut, amely a videotartalmat megszakítva, az előtt, után vagy közben jelenik meg a teljes képernyőn. Ez a megoldás tulajdonképpen hasonló a televízióreklámokhoz. Nem lineáris hirdetések esetében általában úgynevezett matricáról beszélhetünk, amely a videotartalmat részben kitakarva, azzal párhuzamosan jelenik meg. Ez a megoldás a legtöbbek számára például a Youtube videomegosztó portálról lehet ismerős, ahol sok videót látnak el hasonló matricákkal.

A szervezet szerint lineáris hirdetések esetében az ajánlott maximális hirdetési hossz 15 vagy 30 másodperc, s bár a hirdetések rövidebbek is lehetnek, ezt az ajánlott időtartamot nem tanácsos túllépni. A hirdetésként futó videó legyen kattintható, a link átvezethet a hirdető által megadott oldalra. Az IAB a videók minőségével kapcsolatban is tesz ajánlásokat, szerintük fontos, hogy a képminőség legalább 2 Mbps legyen, míg a videók felbontása esetén 640×480 képpont a javasolt és 400×300 képpont a minimum 4:3-as képarány esetén. A médiatulajdonosok számára továbbá azt javasolja a szervezet, hogy lehetőleg mindkét sztenderd képarányt (4:3 és 16:9) képesek legyenek megfelelő minőségben kiszolgálni. Fontos felvetés: hogyha több hirdetés következik egymás után, akkor azt a készítők jelezzék a nézőnek. A hirdetéseknek a tartalomhoz viszonyított arányának a látogatók lemorzsolódására kifejtett hatását folyamatosan figyelemmel kell követni, az esetleges változásokra pedig a hirdetésarány változtatásával reagálni.

Nem lineáris esetben a hirdetés a videotartalommal párhuzamosan fut, a néző látja a hirdetést, miközben a kiválasztott filmet nézi. Maga a hirdetés lehet szöveges, statikus vagy animált grafikus, de akár videotartalom is. Ez esetben a szervezet már rövidebb hirdetési hosszt javasol, 5 vagy 15 másodpercet. Esetleg előfordulhatnak olyan hirdetések is, amelyek mindvégig a tartalom felett futnak. A kiszolgáló médiatulajdonosoknak a 300×50-es és a 450×50-es pixelméretű matricák közül legalább egyik méretet mindenképp fontos támogatniuk, de ettől eltérő méreteket is ajánlhatnak hirdetőiknek. Fontos továbbá, hogy a matricán nem lehet hangsáv, illetve az IAB azt is kiemelte, hogy a hirdetés jobb felső sarkában legyen egy jól látható hirdetést bezáró gomb, valamint a matricán jól láthatóan legyen elhelyezve a hirdetés szó, hogy a néző egyértelműen el tudja különíteni a tartalmat a hirdetéstől.

Ajánlott hirdetési hossz: 15–30 másodpercA webvideónak a 4:3 és a 16:9-et is tudnia kellA lejátszóablakot is testre szabnákSzólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat
evolveo_sportwatch_ms1_1

SmartWatch

Az Evolveo piacra dobott egy okosórát SIM támogatással

2019. augusztus 16. péntek
samsung-galaxy-note-10-plus-screen-head-on-2-1200x675

Dotkom