Connect with us

Meglódulnak a roamingtarifák

Dotkom

Meglódulnak a roamingtarifák

Bár az euróban kifejezett mobilroaming-tarifák csökkennek a nyáron, a forintgyengülés és az áfaemelés miatt a forintban számolt percdíjak 10-20 százalékkal emelkednek. A szolgáltatók áttérnek a másodpercalapú számlázásra.

Az Európai Unió mobilroaming-szabályozásának 2007-es bevezetése óta az uniós országokon belüli hívásindítás és -fogadás ára 40-60 százalékkal csökkent, a következő két évben pedig újabb 3-3 eurócenttel mérséklődik. E szabályozás alapján korábban a három hazai szolgáltató ügyfeleinek az unió területén barangolva a hívásindítás legfeljebb 127,4, a hívásfogadás pedig percenként maximum bruttó 60,9 forintba kerülhetett. Bár az uniós döntés nyomán nyáron tovább csökkenhetnek az euróban számított árak, Magyarországon a forint gyengülése és a kilátásba helyezett áfaemelés miatt drágulást hozhat – figyelmeztet a Nemzeti Hírközlési Hivatal.

A hatóságnak igaza lett: a Pannonnál és a Vodafone-nál is 151 forint fölé emelkedett a hívásindítás díja, míg a hívásfogadás 67 forintba kerül – ez rendre közel 20, illetve 10 százalékos drágulást jelent. Számításaink szerint – a tarifaplafonokból kiindulva – 282 forintos euróárfolyamon kalkulálták ki az új percdíjakat. (A T-Mobile kérdésünkre közölte: a részletekről és díjakról azt követően tud tájékoztatást nyújtani, hogy a roamingszabályozással kapcsolatos végső döntés megszületik és a jogszabályt kihirdetik.)Azt ugyanakkor egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy biztosan vaskosabb számlával szembesülnek-e a fogyasztók, hiszen az EU a tarifák csökkentése mellett előírta a másodpercalapú számlázást is a percalapú helyett. Utóbbi miatt elképzelhető, hogy az ügyfeleknek végül kevesebbe kerül majd a barangolás. A képhez ugyanakkor hozzá tartozik, hogy az uniós törvény azt is lehetővé teszi a szolgáltatóknak, hogy félperces beszélgetés után térjenek csak át a másodpercalapú számlázásra. Ha a szolgáltató él ezzel a lehetőséggel, akkor egy 15, 3 vagy 27 másodpercig tartó roaminghívást is félpercesként számláz.

A vonatkozó EU-rendeletek előírják, hogy mely napon érvényes árfolyammal kell számolniuk az operátoroknak. Az sms plafonárának kiszámolásakor az idén a 2009. május 6-ai, a többi tarifa esetében pedig a június 3-ai árfolyam az alapja az árszámításnak – mondta el a Napinak Anders Jensen, a Pannon vezérigazgatója. Hozzátette: áraik a roamingrendeletből kifolyólag csak július 12-étől változnak majd a hanghívások esetében, míg az sms-ek ára már július 1-jétől módosul. A mobiltársaságok akkortól adhatják ki a változásokról szóló közleményt, amikor a roamingrendelet már életbe lép, ám ahol felfelé módosul az ár, az előírások szerint 30 nappal korábban ki kell hirdetni a változást.

Az EU által megszabott, július 1-jétől érvényes árplafon egy évig, az euróban meghatározott új limit életbe lépéséig marad érvényben – tájékoztatta lapunkat Tábori Tamás, a Vodafone nagykereskedelmi igazgatója. Hozzátette: ezt a jövőbeli tarifát ismét a bevezetést megelőzően egy hónappal kihirdetett euró-forint árfolyammal kell majd átszámolni az egész évben.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő