Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szoftverrel növelhető a gyártókapacitás

Dotkom

Szoftverrel növelhető a gyártókapacitás

Nem vitás, hogy versenyelőnyt jelent, ha olyan cég fejleszt szoftvert, amelynek komoly szoftvertesztelési tapasztalatai vannak. Az Alvicom Kft. a szoftvertesztelési tapasztalatainak felhasználásával fejleszt ipari megoldásokat, amelyek segítségével a gyártó cégek jelentős kapacitásnövelést vagy akár megtakarítást is képesek elérni.

A szoftvertesztelési szolgáltatásairól ismert Alvicom az ipari rendszerek fejlesztésében is nagy tapasztalatokra tett szert az elmúlt évtizedben. A társaság automatikus öntésvezérlő és -monitorozó rendszere például a falazóelemek öntési folyamatát vezérlő és követő megoldás, amely lehetővé teszi a teljes gyártási folyamat nyomon követését és irányítását a megfelelő biztonsági feltételek mellett akár külső hálózatról is. A Java alapú alkalmazás feladata az öntés magas szintű irányítása, a feladatok kezelése, az öntéseredmények rögzítése és a gyárállapot naplózása, ami többek között nagymértékben megkönnyíti a hibakeresést és -elemzést – mondta el a Napi Informatikának Kovács Zoltán, a társaság vezető munkatársa. Mint elmondta, az ipari alkalmazások fejlesztése sok vonatkozásban eltér a hagyományos szoftverek fejlesztésétől.”Nagyon sokszor ipari környezetben kell dolgozni, ami jelentősen eltér egy normál irodai környezettől. Gyakran találkozunk a szoftverfejlesztőktől idegen körülményekkel, például magas por- és páratartalommal, veszélyes anyagok jelenlétével. A program tesztelése is másképpen zajlik, mert szükség van hardvervezérlő rétegre, vagy ha az nem megoldható, akkor külön szimulátort kell fejleszteni. A fejlesztő részéről is szélesebb látókörre van szükség, mint például normál ügyviteli rendszerek esetében, nem elég az üzleti tudás, szükség van hardverközeli látásmódra, és nem árt egy kis villamosmérnöki, gépészmérnöki, vegyészmérnöki szemlélet sem” – jelentette ki Kovács Zoltán.

Az automatikus öntésvezérlő alkalmazás első verziója még 1996-ban készült, azóta a rendszer számos fejlesztésen keresztül érte el a mai állapotát. Az évtizedes tapasztalat alapján a jelenleg kialakított architektúra és keretrendszer rugalmasan épül fel, ami lehetővé teszi, hogy a jelenlegi rendszert más termelő üzemek részére könnyen adaptálni lehessen – mondta a szakember. Hozzátette, a rendszer kapcsolatot tart fenn a gyár egyéb rendszereivel, például az integrált vállalatirányítási rendszerrel, valamint az alapanyagok automatikus rendelését és beszállítását lebonyolító alapanyagporta-rendszerrel.

Arra a kérdésünkre, hogy mennyi idő alatt térülhet meg a szoftver a megrendelő cégnek, Kovács Zoltán elmondta, hogy ha a termelés volumene nagy vagy a fejlesztés jelentősen optimalizálja a folyamatot, akkor a beruházás akár hetek alatt megtérülhet. Általánosan elmondhatjuk, hogy az iparban ezek a beruházások átlagosan egy éven belüli megtérülést eredményeznek. A szoftveres vezérlés és monitoringrendszer az eddigi tízéves ciklusa alatt a kezdetekben gyártott évi 200 ezer köbméter falazóelem előállításáról jelenleg évi 550 ezerre emelte a termelést, úgy, hogy a gépészeti elemek változatlanok maradtak.

Az öntésvezérlő és -monitorozó rendszer tulajdonságaiÖntéspontosság javításaÖntési ciklusok hatékonyságának növeléseGyors hibakeresésTávoli beavatkozás és menedzsment lehetőségeKomplex monitoringrendszerStabil működésPontos adatszolgáltatás a termelés adminisztrációjához és optimalizálásáhozForrás: Alvicom Kft.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés