Connect with us

Hirdetés

technokrata

Veszélyben a digitális családok

Dotkom

Veszélyben a digitális családok

Nem elég csak leültetni a gyereket a számítógép elé.

A Symantec 13 országra kiterjedő nemzetközi felmérése szerint a felnőttek nagy része (99 százalék a nemzetközi átlag, 98,5 a magyar) véli úgy: tett lépéseket a személyes információinak megvédése érdekében. Ugyanakkor a nem biztonságos böngészés, a felelőtlenség mindennapos, a feltört számítógépek száma pedig riasztóan magas. Az internetező felnőttek fele szándékosan keres fel nem megbízható webhelyeket, nem készít mentést adatairól, és nem használ biztonságos jelszavakat. Egyharmaduk jelezte, hogy valaki már betört a számítógépébe.

A Symantec nemzetközi felmérése során 10 felnőtt közül hét mondta azt, hogy az internet javított kapcsolatain. Ez nem csoda: az embereknek világszerte átlagosan 41 netes barátjuk van, 49 százalékuknak van közösségi hálózatban honlapja, és 25 százalékuk még titkait is megosztja a neten. Az internet annyira a kommunikáció és a kapcsolatok központi közegévé vált, hogy 10 felnőtt közül hatan azt állítják, nem tudnának nélküle élni.

Magyarországon a 18 és 60 közötti felnőttek 69,3 százaléka lépett például újra kapcsolatba egy rég eltűnt baráttal az internet segítségével, a megkérdezetteknek pedig mintegy fele (45,5 százaléka) kisebb-nagyobb rendszerességgel flörtöl is a neten. A felmérésben részt vevő ötszáz magyar felnőtt nagy része, 94%-uk regisztrálta magát valamelyik internetes közösségi oldalon (pl. iwiw, hotdog, Myspace, Facebook.

Annak ellenére, hogy a felnőttek 99 százaléka úgy véli, hogy tett lépéseket a biztonsága érdekében, az idei beszámolóból az derül ki, hogy sok fogyasztó nincs teljesen védve az internetes flörtölés vagy barátkozás közben. Bár az átlagos fogyasztó tudatában van az internetes biztonság fontosságának, sokan csak ritkán használnak víruskeresőt, vagy nincs kellő védelmük a mai veszélyek ellen. Az internetező felnőttek közel fele már megtapasztalta a merevlemez tönkremenetelével járó kínt, és egyharmaduk már vesztett el értékes zenét, fényképet, videót vagy pénzügyi dokumentumokat. Még aggasztóbb, hogy 10 közül két felnőtt egyáltalán nem használ védelmi szoftvert.

Itthon a felnőttek 82,5 százaléka telepített védelmi szoftvert, ugyanakkor tízből két felnőtt (23%) még mindig kiadja a neten a bizalmas adatait, mint például a bankkártyája számát vagy a személyi igazolványa számát. A megkérdezett magyar felnőttek több mint fele (56,6%) nem használ bonyolult jelszót, 41 százalék pedig bevallottan nem csak megbízható internetes oldalakat keres fel. A magyarok 85,6 százaléka nem jelzi a gyanús e-maileket vagy internetes tevékenységeket. Az a mondat pedig, hogy „a file-jaimról biztonsági mentést készítek”, Magyarországon mindössze a megkérdezett 18-60 év közötti internetezők ötödére (20,3%) igaz.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés