Connect with us

Kétmillió amerikai háztartás maradhat tévé nélkül

Dotkom

Kétmillió amerikai háztartás maradhat tévé nélkül

Pénteken jár le az amerikai földi sugárzású televízióadások digitalizálásának határideje, Észak-Amerikában nem szolgáltatnak többé műsort a tévécsatornák analóg sugárzással. A váltást a hatékonyabb tájékoztatás végett egyszer már elhalasztotta a Kongresszus, de becslések szerint így is maradt több mint kétmillió olyan háztartás a tengerentúlon, ahol az ott lakóknak jó eséllyel fogalmuk sincs arról, hogy holnaptól nem nézhetik megszokott műsoraikat meglévő tévékészülékeiken.

Az Egyesült Államokban a földfelszíni sugárzású digitális tévéadás bevezetésének, illetve az analóg tévéadók lekapcsolásának céldátuma június 12. lett, miután a kongresszus Barack Obama elnökké választása után megszavazta, hogy az eredeti, február 17-re kitűzött átállást későbbi időpontra halasszák azért, hogy a kevésbé tehetős, hátrányos helyzetű családok is időben fel tudjanak készülni a váltásra – írja a HWSW.hu. Bár a helyi hírközlési szabályozási szerv, a Federal Communications Commission (FCC) korábbi kongresszusi jelentése szerint az új határidő révén Amerika ma sokkal felkészültebben várja a digitális átállást, mint tette volna február közepén, így is milliók számára sötétülhetnek el a képernyők mától.

Későn ocsúdtakA tartalomszolgáltatókat tömörítő National Association of Broadcasters (NAB) úgy látja, hogy nagyjából 2,2 millió, kizárólag földi sugárzású adásokat fogó amerikai háztartásban nem tették még meg a szükséges lépéseket a digitális átálláshoz, vagy éppen nem is tudnak arról, hogy az analóg adókat kikapcsolják. Az észak-karolinai Wilmingtonban kísérleti jelleggel már korábban kikapcsolták az analóg sugárzást, az ottani tapasztalatok alapján a NAB úgy kalkulál, hogy a felkészületlen háztartások kétharmada az analóg jel megszűnése után gyakorlatilag azonnal, néhány napon belül képessé válik a digitális jelek vételére.

A korábbi rendszerekhez képest számos kényelmi funkciót, valamint jobb minőségű képet nyújtó földi sugárzású digitális televíziózás bevezetésének, illetve ezzel párhuzamosan az analóg adás kikapcsolásának egyik legnagyobb, minden régióban jelen lévő hátráltató tényezője, hogy az átállás nem csak a műsorszórók, de a tévénézők részéről is beruházást igényel. A régi tévékészülékekkel ugyanis nem lehet a digitális csatornákat fogni, az ATSC szabványú adás vételéhez vagy beltéri egység, vagy új televízió szükséges.

Az amerikai törvényhozás korábban ezért arról határozott, hogy a digitális átállási folyamat során a lehetőségekhez és igényekhez mérten támogatja azokat a hátrányos helyzetű háztartásokat, melyeknél sem műholdas, sem kábeltelevíziós rendszert nem építettek ki. Ezek a háztartások egy 40 dollár értékű kuponhoz juthatnak, melyet a digitális beltéri egység árából vonnak le a kereskedőnél. ezeket július 31-ig igényelhetik az amerikaiak.

A digitális átállási folyamat Észak-Amerikában ettől függetlenül nem jelenti automatikusan az összes analóg adás kikapcsolását: nagyjából ötven tévécsatorna az átállást követő harminc napban analóg sugárzással nyújt információkat a digitális átállásról, emellett vészhelyzeti adást is nyújtanak analóg módon. További ötven adó a váltást követő két hétben sugároz ilyen, úgynevezett “analog nightlight” üzemmódban is a digitális mellett.

Itthon még gyerekcipőbenHazánkban 2011. december 31. a digitális átállás kitűzött határideje, a DVB-T rendszerben sugárzott digitális jelek vételéhez itthon éppúgy dekóder vagy speciális tévékészülék kell, mint a tengerentúlon. A kormányzat szándékai szerint az átállási folyamatot itthon is kiterjedt kampány és kedvezményes eszközvásárlási lehetőség kell kísérje, a folyamatot a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) felügyeli. Az NHH éppen áprilisban közölte, hogy év eleji vizsgálata során számos hiányosságot tárt fel (ezek egy része a tájékoztatást és a kedvezményes eszközvásárlást is érinti) a digitális átállás kapcsán, és a felelősség megállapítására hatósági eljárást indított. A hatóság illetékesei akkor úgy látták, hogy a hiányosságok nem feltétlenül vezetnek a digitális átállási folyamat magyarországi határidejének módosításához.

Magyarországon jelenleg a közszolgálati csatornák közül csak a Duna TV és a Duna II Autonómia szerepel a MinDig TV kereskedelmi szolgáltatás programkínálatában, nemrég pedig a két országos kereskedelmi adóval egészült ki a repertoár. A műsorterjesztő máig nem kötött szerződést a Magyar Televízióval és a Magyar Rádióval (ennek csatornáit szintén szerepeltetni kell a kínálatban), utóbbinál még a közbeszerzési eljárás kiíírásáig sem jutott el a folyamat, pedig a tenderen csak egy versenyző, az Antenna Hungária indulhat.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda
mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő