Connect with us

technokrata

A válság legázolta a számítástechnikai büdzséket

Dotkom

A válság legázolta a számítástechnikai büdzséket

A vállalatok számítástechnikai vezetői a válság tavaly őszi elmélyülésekor még viszonylag bizakodóak voltak, arra számítottak, hogy 2009 első hónapjaiban átlagosan 0,16 százalékkal nő osztályaik költségvetése.

Ezzel szemben azzal szembesültek, hogy január-márciusban 4,7 százalékkal visszaesett a rendelkezésükre álló pénz 2008 utolsó negyedévéhez képest – derül ki a Gartner it-tanácsadó cég felméréséből. Az it-vezetők 42 százaléka kénytelen volt lenyelni, hogy kevesebb pénzből gazdálkodhat, míg 54 százalékuk arról számolt be, hogy nem változott a kerete. A “mázlisták” aránya – akiknél nőtt a költségvetés – 4 százalék.

A kiadások lefaragása minden cégtípusra és iparágra jellemző világszerte. Kivételt jelentenek az egészségügyi szervezetek, amelyek átlag 2,2 százalékkal bővítették it-büdzséjüket. A távközlési és a technológiai szolgáltatásokat nyújtó vállalatok 10 százalékkal csökkentették számítástechnikai kiadásaikat, a feldolgozóiparban 8 százalék volt a visszaesés, míg a közműszolgáltatásban és a pénzügyi szektorban 4 százalékkal zsugorodott az it-osztályok költségvetése.

A Gartner szerint a számítástechnikai vezetők elsősorban a szállítókkal korábban kötött szerződések újratárgyalásával és a fejlesztések finanszírozási feltételeinek módosításával igyekeznek spórolni. Az üzemeltetési kiadások és a tőkeberuházások lefaragása megelőzi a futó fejlesztési projektek büdzséjének “megvágását”. A menedzserek nem számítanak a feltételek javulására 2009-ben, várakozásaik szerint leghamarabb 2010 első és harmadik negyedéve között indulhat meg a gazdasági növekedés. Ebből fakadóan 2008-hoz képest mostanra több mint duplájára emelkedett azoknak az informatikai igazgatóknak a száma, akik rendelkeznek vészforgatókönyvvel. Negyvennégy százalékuk nem gondolja, hogy ezt életbe is kell majd léptetnie, de amelyikük úgy véli, hogy bekövetkezik a legrosszabb, az a következő hat hónapban számít a helyzet vészesen rosszra fordulására.Átlag 4,7 százalékkal csökkentek a cégek it-kiadásaiSzólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák