Connect with us

Hirdetés

technokrata

Céget vett és beolvaszt a Telekom

Dotkom

Céget vett és beolvaszt a Telekom

Informatikai céget vásárolt a Magyar Telekom és rendkívüli közgyűlést hívott össze két leányvállalat beolvasztása miatt.

A Magyar Telekom pénteken megállapodást írt alá az integrált egészségügyi informatikai rendszerek fejlesztésével, telepítésével és üzemeltetésével foglalkozó International System House Kft. (ISH) 100 százalékos üzletrészének megvásárlásáról – közölte a távközlési szolgáltató pénteken. A közleményben hangsúlyozzák, hogy az adásvételi szerződésben megállapított cégérték 2,9 milliárd forint, amelyből levonják a tranzakció zárásának időpontjában fennálló nettó adósságállományt. Az ISH idei és jövő évi pénzügyi eredményének függvényében ugyanakkor további kifizetésekre is sor kerülhet.

A megvásárolt cég árbevétele 2008-ban megközelítette a 2,9 milliárd forintot, kamat és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyeresége (EBITDA) egymilliárd forint volt. A kifizetés ugyanakkor valószínűleg nem befolyásolja a Telekom osztalékának mértékét. A Magyar Telekom az informatikai szolgáltatások piacán kívánja tovább erősíteni pozícióját a tranzakcióval, amelynek 2009 harmadik negyedévére tervezett lezárásához még a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása is szükséges. A Telekom rendkívüli közgyűlést is összehívott, melynek fő napirendje a T-Kábel Magyarország Kft. és a Dél-Vonal Kft. beolvadása a cégbe. Mivel beolvadásról van szó, elvileg bármely részvényes nyilatkozhat úgy, hogy nem akar tagja lenni a jogutód társaságnak. Mivel azonban velük az elszámolás sajáttőke-értéken történik, ezért nem valószínű, hogy lenne ilyen befektető. Ez az összeg ugyanis 344 forint/részvény, ami sokkal kevesebb a Magyar Telekom 600 forint feletti tőzsdei árfolyamánál.

Pesszimistább a ConcordeA korábbinál rosszabb gazdasági kilátások miatt csökkentette a Magyar Telekom eredményére és árbevételére vonatkozó előrejelzését a Concorde. A cégnek problémát okozhat az áfaemelés és a korábbinál becsülthöz képest várhatóan nagyobb mértékben visszaeső hazai GDP is. Az idei és jövő évi EBITDA-ra vonatkozó előrejelzését 262 milliárd forintról 255-re és 261 milliárdról 253-ra mérsékelte a cég elemzője, árbevétel terén pedig idén 3,4 százalékos, jövőre 0,5 százalékos csökkenéssel számol. A Magyar Telekom osztalékfizetési politikája is fenntartható maradhat, a papír fair árfolyamát a romló eredménykilátások és a magasabb év végi kockázatmentes hozamra vonatkozó várakozás miatt 897 forintról 850 forintra mérsékelték.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés