Connect with us

technokrata

Dotkom

Linux-világ

Nyolc terabájtos hálózati tároló
Blackarmor néven dobott piacra beágyazott Linuxot futtató hálózati háttértárat a Seagate.

Az eszköz négy darab SATA-eszközt fogad. A berendezéshez további eszközök is csatlakoztathatóak a négy darab usb-porton keresztül. A diszkek zavartalan eléréséről két gigabites hálózati csatoló gondoskodik. Az eszköz a RAID 0/1/5/10 szabványokat támogatja. A nyolc terabájtos modell kétezer dollárért kapható, míg a két terabájtos csupán 800 dollár – írja a linuxdevices.com.

Következő generációs SATA-felületA Seagate és az AMD bemutatta az első olyan SATA-merevlemezeket és eszközöket, amelyek az eddigi maximálisan három gigabit másodpercenkénti sebesség helyett a duplájára is képesek. A hat gigabites merevlemezek a 2003-ban kiadott 1,5 gigabites alaplapokkal is kompatíbilisek lesznek – tudósít az internetnews.com.

Mono 2.4 és MonoDevelop 2.0Megjelent a Mono 2.4-es verziója, amely az eddigi verziókhoz képest gyorsabb és jobban skálázható. A Monóval lehetővé válik .

Net (C#) programok Linuxon történő lefordítása. Ezzel egy időben frissült a MonoDevelop is – számol be blogjában Miguel de Icaza, akinek a nevéhez fűződik nemcsak a Mono, hanem az egyik legnépszerűbb linuxos ablakkezelő, a Gnome projekt indítása is.

Számos újdonság a 2.6.29-es kernelbenLinus Torvalds bejelentette a 2.6.29-es kernelt. Az új kernelbe számos újdonság került bele, többek között: kernel grafikusmód beállítás, WiMax és Wifi AccessPoint támogatás, SquashFS, fájlnevek titkosítása EncryptFS esetén – számolt be az osnews.com.

Tábla-pc és netbook egybenAz Alway Innovating bemutatta Linuxot futtató új eszközét, amely netbook és tábla-pc is egyben. A felcsatolható billentyűzet extra portbővítéseket és akkumulátort is tartalmaz, így akár 10-15 óra üzemidő is elérhető. Tábla-pc lévén érintőkijelzőt kapott az eszköz. A készülék lelke nem a mai népszerű Intel Atom processzor, hanem a Texas Instruments OMAP3530-as modellje, amely 600 megahertzen ketyeg. A háttértára egy nyolc gigabájtos flash eszköz, azonban a memória méretéről nem esett szó a bejelentésben. Az eszköz rendelkezik a már megszokott vezeték nélküli kapcsolatokkal. A készülék ára 300 dollár körül várható – állítja a linuxdevices.com.

Kindle 2 – e-könyv-olvasó az AmazontólAz Amazon 360 dolláros e-könyv-olvasója Linuxot futtat – tudósít a linuxdevices.com. A hardveres hátteret egy 532 Mhz-es ARM11-es Freescale processzor adja, ami mellé 32 megabájt memória és két gigabájt beépített tároló került (ez mintegy 1500 könyvhöz elegendő). Az eszköz hagyományos SD-kártyával bővíthető. A támogatott formátumokról sajnos nem szól a híradás.

Gnome 2.26Megjelent a Gnome 2.26, az egyik legnépszerűbb Linuxos grafikus környezet – olvasható a projekt honlapján. Az új verzió számos újdonságot tartalmaz: még egyszerűbb cd/dvd írást, médiaállományok szélesebb körű támogatását, ujjlenyomattal történő azonosítást. A teljes lista a projekt honlapján tekinthető meg.

A legkisebb linuxos számítógép?245 és 400 dollár között rendelhető a CompuLabtól a Fit-PC2 elnevezésű pirinyó csoda, amely csupán hat wattot fogyaszt, de rendelkezik 1.6 Ghz-es Intel Atom processzorral, egy gigabájt memóriával, 160 gigabájtos merevlemezzel, full HD-kimenettel. Igazán különlegessé azonban a mérete teszi: kisebb, mint három egymásra helyezett cd-tok. Az eszköz kapott wifit és gigabites hálózatot is a hat darab usb-csatlakozó mellé. A lilliputi számítógép Ubuntu Linuxot futtat – számol be a linuxdevices.com.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd