Connect with us

technokrata

Romló Telekom kilátások a Concorde szerint

Dotkom

Romló Telekom kilátások a Concorde szerint

A korábbinál rosszabb gazdasági kilátások miatt csökkentette a Magyar Telekom eredményére és árbevételére vonaktozó előrejelzését a Concorde.

A brókercég elemzői a korábbi 4 százalék helyett most már 6 százalékos GDP visszaesésre számít idén Magyarországon, a háztartások fogyasztása 6,5 százalékkal csökkenhet. Leginkább emiatt számítanaka a korábbinál alacsonyabb EBITDA-ra, és árbevételre a Magyar Telekom részéről.

Problémát okozhat még az elemzők meglátása szerint a július 1-től 20 százalékról 25-re emelt ÁFA, amelyet a cég egy 4 százalékos áremeléssel ellentételezhetne. Ezt minden piaci szegmensben azonban várhatóan nem megléphető, így a cég ezt csak részben nem fogja tudni áthárítani a fogyasztókraA külföldi leányvállalatok tavaly az EBITDA 18,6százalékát szállították, Makedónia egyedül 14,6 százalékot. Az ország fizetőeszközének 20-30 százalékos leértékelődése így mintegy 1-2 százalékos EBITDA csökkenéssel járna, mivel a reálleértékelődés alacsonyabb lenne, mint a nominális. Ugyanakkor egyelőre várható a makedón deviza leértékelése, mivel az ország tárgyalásokat folytat az IMF-fel, aminek eredményét még kora lenne megjósolni – emeli ki az elemzés.

Az idei és jövő évi EBITDA várakozását 262 milliárd forintról 255-re és 261 milliárdról 253-ra, árbevétel terén pedig idén 3,4 százalékos, jövőre 0,5 százalékos csökkenéssel számolnak az elemzők. A régiós telekom szektor nem áll teljesen ellen a gazdasági krízisnek, bár a készpénztermelő képessége ezen cégeknek sokkal jobban alakul majd, mint a ciklikus iparágakban tevékenykedőknek. Ennek megfelelően az Magyar Telekom osztalékfizetési politikája is fenntartható maradhat.

A romló eredménykilátások és a magasabb év végi kockázatmentes hozamra vonatkozó várakozás miatt a fair érték becslését 897 forintról 850 forintra mérsékelte a brókercég. Ez a becslés 8 százalékos év végi magyar 10 éves kötvényhozamot feltételez, ami jelenleg 9,9 százalékon áll. A növekvő kockázatéhség és az ezzel együtt csökkenő magyar hozamkörnyezet lehet a részvényár emelkedés egyetlen katalizátora.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd