Connect with us

technokrata

Romló Telekom kilátások a Concorde szerint

Dotkom

Romló Telekom kilátások a Concorde szerint

A korábbinál rosszabb gazdasági kilátások miatt csökkentette a Magyar Telekom eredményére és árbevételére vonaktozó előrejelzését a Concorde.

A brókercég elemzői a korábbi 4 százalék helyett most már 6 százalékos GDP visszaesésre számít idén Magyarországon, a háztartások fogyasztása 6,5 százalékkal csökkenhet. Leginkább emiatt számítanaka a korábbinál alacsonyabb EBITDA-ra, és árbevételre a Magyar Telekom részéről.

Problémát okozhat még az elemzők meglátása szerint a július 1-től 20 százalékról 25-re emelt ÁFA, amelyet a cég egy 4 százalékos áremeléssel ellentételezhetne. Ezt minden piaci szegmensben azonban várhatóan nem megléphető, így a cég ezt csak részben nem fogja tudni áthárítani a fogyasztókraA külföldi leányvállalatok tavaly az EBITDA 18,6százalékát szállították, Makedónia egyedül 14,6 százalékot. Az ország fizetőeszközének 20-30 százalékos leértékelődése így mintegy 1-2 százalékos EBITDA csökkenéssel járna, mivel a reálleértékelődés alacsonyabb lenne, mint a nominális. Ugyanakkor egyelőre várható a makedón deviza leértékelése, mivel az ország tárgyalásokat folytat az IMF-fel, aminek eredményét még kora lenne megjósolni – emeli ki az elemzés.

Az idei és jövő évi EBITDA várakozását 262 milliárd forintról 255-re és 261 milliárdról 253-ra, árbevétel terén pedig idén 3,4 százalékos, jövőre 0,5 százalékos csökkenéssel számolnak az elemzők. A régiós telekom szektor nem áll teljesen ellen a gazdasági krízisnek, bár a készpénztermelő képessége ezen cégeknek sokkal jobban alakul majd, mint a ciklikus iparágakban tevékenykedőknek. Ennek megfelelően az Magyar Telekom osztalékfizetési politikája is fenntartható maradhat.

A romló eredménykilátások és a magasabb év végi kockázatmentes hozamra vonatkozó várakozás miatt a fair érték becslését 897 forintról 850 forintra mérsékelte a brókercég. Ez a becslés 8 százalékos év végi magyar 10 éves kötvényhozamot feltételez, ami jelenleg 9,9 százalékon áll. A növekvő kockázatéhség és az ezzel együtt csökkenő magyar hozamkörnyezet lehet a részvényár emelkedés egyetlen katalizátora.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek