Connect with us

Hatszázezres csökkenés jöhet a mobilpiacon

Dotkom

Hatszázezres csökkenés jöhet a mobilpiacon

Az év első négy hónapjában több mint 180 ezerrel apadt a hazai mobilcégek ügyfeleinek száma, míg a forgalmat generáló kuncsaftoké közel 300 ezerrel esett vissza, 10,7 millióra. E csökkenésnek több oka van, ezek közül csupán egyik a gazdasági recesszió – mondta el a Napinak Anders Jensen, a Pannon vezérigazgatója.

A karácsonyi időszak hagyományosan erős az értékesítés szempontjából, az év első harmada pedig az az időszak, amikor eldől, hogy az ügyfelek valóban használják-e a megvásárolt előfizetést.

A T-Mobile azzal magyarázza a csökkenést, hogy a promóciós sim-ek a vártnál kisebb számban váltak állandó kártyává, az ügyfelek kötődése kisebb lett a tervezettnél. Hasonlóan látja Lakatos Péter, a Vodafone stratégiai igazgatója is. Szerinte a megszűnő k ártyás előfizetések – amelyek jelentős részét az új készüléket vásárló, szolgáltatót azonban nem váltó ügyfelek sim-jei teszik ki – valójában fél-egy éve nincsenek már használatban. Hozzátette: iparági szinten minden hónapban több tízezres “kikapcsolási nyomás” jelentkezik a nettó előfizetői számokon.

Ezt normál gazdasági környezetben bőven ellensúlyozzák az új szerződések, ám a recesszió lefékezte a piacot, így negatívba fordult az egyenleg. A mobilcégek véleménye eltér ugyanakkor annak megítélésében, hogy a kártyák számának csökkenése tartósnak ígérkezik-e. Jensen optimista, a Pannon elsősorban a lakossági piacon érez szűkülést, míg az üzleti előfizetőik száma az elmúlt fél évben is emelkedő tendenciát mutatott. Ennek oka megítélésük szerint az, hogy a vállalatok a gazdasági nehézségek közepette egyre inkább a költséghatékony működést helyezik előtérbe.

A Pannon vezérigazgatója összességében azt reméli, hogy a jelenleg észlelhető csökkenő trend hamarosan megváltozik. “Egyelőre nem látjuk, hogy a trend megfordulna” – festett borúlátóbb képet a Vodafone stratégiai igazgatója, aki szerint az a legvalószínűbb, hogy a közeljövőben tovább csökken az ügyfélszám, így az év végére iparági szinten akár 600 ezer aktív ügyféllel is kevesebb lehet, mint 2008 végén volt. Lakatos emellett bizakodik is: azt reméli, cége számára lehetőséget jelent, ha a válság közepette tömegek gondolják át, hogy melyik szolgáltató ajánlataival tudnák költséghatékonyabbá tenni hang- és adatkommunikációjukat, internetelérésüket.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő
09

Autók

De miééért kellett ezt tenni az orrával?

2017. február 22. szerda
jpg

Fotó-videó

Donald J. Trump beiktatása 180°-os gigapixel portrén

2017. január 23. hétfő