Connect with us

Óriási mobilszolgáltató születhet

Dotkom

Óriási mobilszolgáltató születhet

Az indiai Bharti Airtel és a dél-afrikai MTN ismét felélesztette az összeolvadásról szóló megbeszéléseket, amely egy 61 milliárd dollár piaci értékű távközlési mamutvállalatot eredményezne.

Az új cég Afrika, Ázsia és a Közel-Kelet nagy részén is vezető szerepet töltene be; egy évvel ezelőtt azért futottak zátonyra a megbeszélések, mert nem sikerült megegyezni abban, hogy ki irányítsa a létrehozandó céget.

A Reuters értesülései szerint a felek már megkötöttek egy kezdeti egyezséget 23 milliárd dollár értékben, amelynek értelmében a Bharti készpénzzel és részvényekkel fizet a dél-afrikai társaság 49 százalékárért, miután az MTN hasonló formában 36 százalékot szerzett az indiai vállalatban. Dél-Kelet-Ázsia legnagyobb szektorbeli cége, a SingTel 31 százalékot birtokol a Bhartiban, és az alku után is nagytulajdonos maradna.

A sikeres tárgyalások esetén a világ harmadik számú mobiltársasága jöhetne létre a legnagyobb indiai cég és a 21 országban működő MTN kombinációjával. Az egymásban való részesedésszerzéssel a társaságok új piacokon válhatnak érdekeltté a növekedésben, költségmegtakarítást, technológiamegosztást és nagyobb terjeszkedési kapacitást érhetnek el – vélik elemzők. Sokak szerint azonban amíg az irányítási kérdés nem tisztázódik, nem lehet arra számítani, hogy megszületik a végső egyezség.

Az érintett piacok potenciáljára jellemző, hogy az 1,1 milliárdos lakosságú Indiában jelenleg mindössze az emberek harmada rendelkezik mobiltelefonnal, az afrikai, közel-keleti régiókban pedig a szakértők szerint a következő öt évben megduplázódhat a használók száma és elérheti a 700 millió főt.

A Bharti piac értéke jelenleg 35, az MTN-é pedig majdnem 30 milliárd dollár körül mozog. Egyesülésük azt jelentené, hogy a China Mobile és a Vodafone mögött a világ harmadik legnagyobb szolgáltatója jönne létre 200 millió felhasználóval. Igaz, a forgalom szempontjából némileg elmaradna azok mögött, a 20 milliárd dolláros éves bevétele csak egy része lenne előbbiek 60-65 milliárd dolláros forgalmának.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő