Connect with us

Óriási mobilszolgáltató születhet

Dotkom

Óriási mobilszolgáltató születhet

Az indiai Bharti Airtel és a dél-afrikai MTN ismét felélesztette az összeolvadásról szóló megbeszéléseket, amely egy 61 milliárd dollár piaci értékű távközlési mamutvállalatot eredményezne.

Az új cég Afrika, Ázsia és a Közel-Kelet nagy részén is vezető szerepet töltene be; egy évvel ezelőtt azért futottak zátonyra a megbeszélések, mert nem sikerült megegyezni abban, hogy ki irányítsa a létrehozandó céget.

A Reuters értesülései szerint a felek már megkötöttek egy kezdeti egyezséget 23 milliárd dollár értékben, amelynek értelmében a Bharti készpénzzel és részvényekkel fizet a dél-afrikai társaság 49 százalékárért, miután az MTN hasonló formában 36 százalékot szerzett az indiai vállalatban. Dél-Kelet-Ázsia legnagyobb szektorbeli cége, a SingTel 31 százalékot birtokol a Bhartiban, és az alku után is nagytulajdonos maradna.

A sikeres tárgyalások esetén a világ harmadik számú mobiltársasága jöhetne létre a legnagyobb indiai cég és a 21 országban működő MTN kombinációjával. Az egymásban való részesedésszerzéssel a társaságok új piacokon válhatnak érdekeltté a növekedésben, költségmegtakarítást, technológiamegosztást és nagyobb terjeszkedési kapacitást érhetnek el – vélik elemzők. Sokak szerint azonban amíg az irányítási kérdés nem tisztázódik, nem lehet arra számítani, hogy megszületik a végső egyezség.

Az érintett piacok potenciáljára jellemző, hogy az 1,1 milliárdos lakosságú Indiában jelenleg mindössze az emberek harmada rendelkezik mobiltelefonnal, az afrikai, közel-keleti régiókban pedig a szakértők szerint a következő öt évben megduplázódhat a használók száma és elérheti a 700 millió főt.

A Bharti piac értéke jelenleg 35, az MTN-é pedig majdnem 30 milliárd dollár körül mozog. Egyesülésük azt jelentené, hogy a China Mobile és a Vodafone mögött a világ harmadik legnagyobb szolgáltatója jönne létre 200 millió felhasználóval. Igaz, a forgalom szempontjából némileg elmaradna azok mögött, a 20 milliárd dolláros éves bevétele csak egy része lenne előbbiek 60-65 milliárd dolláros forgalmának.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő
09

Autók

De miééért kellett ezt tenni az orrával?

2017. február 22. szerda
jpg

Fotó-videó

Donald J. Trump beiktatása 180°-os gigapixel portrén

2017. január 23. hétfő