Connect with us

technokrata

Légies megoldás

Dotkom

Légies megoldás

A Budapest-Ferihegy repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt.-nél 2003-ban történt meg az első ERP-bevezetés. Azóta a társaság rendszeresen végzett kisebb-nagyobb fejlesztéseket IFS Applications integrált vállalatirányítási rendszerén, 2008-ban pedig elérkezett a frissítés ideje, ami jó alkalmat adott az öt éve működő rendszer megváltozott igényeknek megfelelő racionalizálására. A rendszert szállító és bevezető IFS Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Weiszbart Zsolt beszélt a Budapest Airport megoldásáról.

A Budapest Airport Zrt. feladatkörébe tartozik a Budapest-Ferihegy nemzetközi repülőtér fejlesztése, felújítása, karbantartása, üzemeltetése, ezen belül a repüléssel összefüggő földi kiszolgáló létesítmények építése és üzemeltetése. A vállalat végzi továbbá a légi járművek, illetve utasaik közlekedéséhez és földi kiszolgálásához szükséges építmények üzemeltetését, utasszállítási és árukezelési, raktározási, valamint más kereskedelmi tevékenységek, repülőtéri utastájékoztató és információs szolgálat, műszaki mentési feladatok ellátását – mondta Weiszbart.

ElőzményekA Budapest Airport Zrt. széles körben használja az IFS Applications integrált vállalatirányítási rendszert. A beszerzés, a szolgáltatásértékesítés, az épületek, létesítmények, járművek karbantartása, a humánerőforrás-menedzsment, a repülőgépek üzemanyaggal való kiszolgálása, valamint a felsorolt tevékenységekhez kapcsolódó pénzügyi-számviteli folyamatok mind az IFS Applications támogatásával működnek. Az említett tevékenységeken belül jócskán akadnak speciális, úgynevezett repülőtér-specifikus feladatok is – ilyen például a légiforgalmi díjak számlázása -, az ezeket támogató funkciók testreszabása fejlesztést igényelt a bevezetés során, különösen hogy az ERP-rendszer egységes nemzetközi légiforgalmi információs rendszerekkel való kommunikációját is meg kellett oldani. Amikor 2008 májusában a Budapest Airport úgy döntött, hogy frissíti integrált rendszerét, egyben azt is elhatározta, hogy jelenlegi működését, folyamatait áttekintve hozzáigazítja a megoldást az első bevezetés óta eltelt öt évben megváltozott igényekhez.

UpgradeA rendszerfrissítés előkészítése során különös hangsúlyt kapott annak vizsgálata, hogy az IFS Applications friss változatának új funkcióival ki lehet-e váltani korábbi adaptációkat, azaz egyedi fejlesztéseket. A Budapest Airport törekedett arra, hogy csak a legszükségesebb adaptációk kerüljenek átvezetésre a frissített rendszerbe, új adaptációkat szintén csak különösen indokolt esetben engedélyeztek.

A legnagyobb változást az igénylési folyamat teljes átalakítása jelentette. A korábban alkalmazott módszer adaptációt igényelt, azonban az új folyamat már az IFS Applications standard funkcióira épül. A beruházások és beszerzések igénylési folyamata kulcsfontosságú a társaság működése szempontjából, ugyanis a menedzsment ez alapján állítja össze az üzleti tervet. Korábban úgynevezett keretgazdai rendszert működtettek, melynek lényege az volt, hogy minden szakterület rendelkezett egy olyan felelős személlyel – úgynevezett keretgazdával -, aki költségkeretet igényelhetett azokhoz a beruházásokhoz, beszerzésekhez, melyek a felelősségi körébe tartoztak. Az új folyamat az IFS Applications szabadon definiálható költséghelyeit használja a költségkeretek csoportosítására. Az új működési mód a jogosultsági rendszer átalakítását is megkövetelte, mely az IFS Applications új verziójában lényegesen könnyebben volt elvégezhető a korábbiakhoz képest. Értékhatárfüggő, háromszintű jogosultsági rendszert határoztak meg jóváhagyói csoportokkal, ahol a csoport tagjai között is meghatározott prioritásokat állítottak be. Az új igénylési folyamat legfőbb előnye, hogy a költségek jobban tervezhetők, így a menedzsment megbízhatóbb adatok alapján végezheti az üzleti tervezést.

Az upgrade során jelentős adattisztítást is végrehajtottak, a frissített adatbázisba csak a feltétlenül szükséges adatok kerültek áttöltésre.

További fejlesztésekA Budapest Airportnak a légiforgalmi díjak mellett a reptéren lévő ingatlanok hasznosításából, bérbeadásából származik bevételének döntő része. Az ingatlanokat, létesítményeket, berendezéseket már az IFS Applications karbantartási moduljának bevezetésekor részletesen leképezték a rendszerben, így a megoldás természetes továbbfejlesztési irányát jelentette ezek bérleti díjainak automatikus, meghatározott időszakonként történő számlázása. Mivel a létesítménystruktúra az ingatlanok berendezéseit is tartalmazza – például klímaberendezés -, lehetőség van e felszerelések többletköltségét is érvényesíteni a bérleti díjban. A rendszer továbbá lehetőséget biztosít mért értékek – például áramfogyasztás – díjának, vagy üzletek, vendéglátóegységek esetében bizonyos forgalomtól függő díjtételek érvényesítésére az időszaki számlán. Ezenkívül az inflációs hatás miatti és egyéb árváltozásokkal is könnyedén korrigálhatók a létesítmények bérleti díjai. A Budapest Airport Autodesk MapGuide alapú térinformatikai rendszere, valamint az IFS Applications között létesített kétirányú kommunikáció lehetővé teszi az objektumok térképen történő nyomon követését – tette hozzá az IFS magyarországi ügyvezetője. nAz új igénylési folyamat legfőbb előnye, hogy a költségek jobban tervezhetők, így a menedzsment megbízhatóbb adatok alapján végezheti az üzleti tervezést.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő