Connect with us

A digitális átállás esély Európának

Dotkom

A digitális átállás esély Európának

A digitális átállás során felszabaduló spektrum hasznosítása óriási lehetőség az európai gazdaság számára – mondta Brüsszelben az EU távközlési biztosával, Viviane Redinggel folytatott tárgyalása után Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság és a tagállamok nemzeti szabályozó hatóságait tömörítő Rádióspektrum-politikai Csoport (RSPG) elnöke.

Az analóg műsorszórásról digitálisra való átállás során felszabaduló spektrum, illetve frekvenciakészlet hasznosítása a műsorszórás megújításán túl a mobil szélessáv területén is elősegítheti új szolgáltatások és innovatív technológiák piacra lépését, és ezek pozitív hatását valamennyi európai polgár élvezheti – mondta Pataki. Az MTI beszámolója szerint az NHH elnöke hozzátette, hogy az uniót és Magyarországot is sújtó világgazdasági válság közepette az elektronikus hírközlés a stabilitás és a növekedés fontos tényezője lehet, hiszen az új szolgáltatások megjelenése döntő szerepet játszhat az európai és ezen belül a magyar gazdaság növekedésének újraindításában.

Pataki hangsúlyozta, hogy a felszabaduló 790-862 MHz-es sáv hatékony hasznosítása egyedülálló alkalom az európai hírközlési piacon. A lehetőségek maximális kihasználása érdekében a nemzeti hatóságokat tömörítő RSPG még májusban elkészíti ajánlását az Brüsszeli Bizottság számára. Pataki szerint mielőbb biztosítani kell új és továbbfejlesztett szolgáltatások megjelenésének lehetőségét, fokozni kell a tagállamok közötti együttműködést, a bizottságnak pedig a lehető leggyorsabban lépnie kell az uniós szintű szabályozási bizonytalanság csökkentése érdekében.

A digitális átállás révén felszabaduló frekvenciakészletnek a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatások területén történő felhasználása uniós szinten mintegy 150-200 milliárd euró hozzáadott értéket jelenthet – mondta a sajtótájékoztatón Viviane Reding, aki ezért különösen fontosnak nevezte az RSPG és a Bizottság együttműködését, illetve az RSPG által folytatott munkát. Viviane Reding szerint a megfelelő uniós és nemzeti döntéseket még idén ősszel meg kell hozni, amennyiben Európa valóban ki akarja használni a digitális átállás adta lehetőségeket. Hozzátette, hogy a sikerhez nagy szükség van a hatóságok együttműködésére és az eredményességhez elengedhetetlen szakmai függetlenség megőrzésére.

A sikerhez nagy szükség van a hatóságok együttműködéséreSzólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő
09

Autók

De miééért kellett ezt tenni az orrával?

2017. február 22. szerda
jpg

Fotó-videó

Donald J. Trump beiktatása 180°-os gigapixel portrén

2017. január 23. hétfő