Connect with us

technokrata

A digitális átállás esély Európának

Dotkom

A digitális átállás esély Európának

A digitális átállás során felszabaduló spektrum hasznosítása óriási lehetőség az európai gazdaság számára – mondta Brüsszelben az EU távközlési biztosával, Viviane Redinggel folytatott tárgyalása után Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság és a tagállamok nemzeti szabályozó hatóságait tömörítő Rádióspektrum-politikai Csoport (RSPG) elnöke.

Az analóg műsorszórásról digitálisra való átállás során felszabaduló spektrum, illetve frekvenciakészlet hasznosítása a műsorszórás megújításán túl a mobil szélessáv területén is elősegítheti új szolgáltatások és innovatív technológiák piacra lépését, és ezek pozitív hatását valamennyi európai polgár élvezheti – mondta Pataki. Az MTI beszámolója szerint az NHH elnöke hozzátette, hogy az uniót és Magyarországot is sújtó világgazdasági válság közepette az elektronikus hírközlés a stabilitás és a növekedés fontos tényezője lehet, hiszen az új szolgáltatások megjelenése döntő szerepet játszhat az európai és ezen belül a magyar gazdaság növekedésének újraindításában.

Pataki hangsúlyozta, hogy a felszabaduló 790-862 MHz-es sáv hatékony hasznosítása egyedülálló alkalom az európai hírközlési piacon. A lehetőségek maximális kihasználása érdekében a nemzeti hatóságokat tömörítő RSPG még májusban elkészíti ajánlását az Brüsszeli Bizottság számára. Pataki szerint mielőbb biztosítani kell új és továbbfejlesztett szolgáltatások megjelenésének lehetőségét, fokozni kell a tagállamok közötti együttműködést, a bizottságnak pedig a lehető leggyorsabban lépnie kell az uniós szintű szabályozási bizonytalanság csökkentése érdekében.

A digitális átállás révén felszabaduló frekvenciakészletnek a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatások területén történő felhasználása uniós szinten mintegy 150-200 milliárd euró hozzáadott értéket jelenthet – mondta a sajtótájékoztatón Viviane Reding, aki ezért különösen fontosnak nevezte az RSPG és a Bizottság együttműködését, illetve az RSPG által folytatott munkát. Viviane Reding szerint a megfelelő uniós és nemzeti döntéseket még idén ősszel meg kell hozni, amennyiben Európa valóban ki akarja használni a digitális átállás adta lehetőségeket. Hozzátette, hogy a sikerhez nagy szükség van a hatóságok együttműködésére és az eredményességhez elengedhetetlen szakmai függetlenség megőrzésére.

A sikerhez nagy szükség van a hatóságok együttműködéséreSzólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek