Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hány bit új digitális információ keletkezett 2008-ban?

Dotkom

Hány bit új digitális információ keletkezett 2008-ban?

A digitális univerzum várhatóan minden 18 hónapban megduplázza önmagát.

„3 892 179 868 480 350 000 000.” – állítja John Gantz, az IDC vezető kutatója – „Ennyi bitnyi új digitális információ keletkezett 2008-ban. Az elterjedt vélekedéssel szemben, amikor a gazdaság 2008 végén hanyatlásnak indult, a létrehozott és Interneten, telefonon és rádióhullámokkal továbbított digitális információk növekedésének üteme csak nőtt.”

Az EMC által szponzorált új, „As the Economy Contracts, the Digital Universe Expands” („Amikor a gazdaság zsugorodik, a digitális univerzum tágul”) című IDC-tanulmány szerint a 2008-ban létrehozott digitális információ mennyisége az IDC előzetes becsléséhez képest 3 százalékkal gyorsabban (16 millió gigabittel többel) bővült. Előre tekintve az látszik, hogy a digitális univerzum várhatóan minden 18 hónapban megduplázza önmagát. 2012-ben ötször annyi digitális információ keletkezik majd, mint 2008-ban.

A tanulmány méréseket és előrejelzéseket tartalmaz arról, hogy milyen óriási mennyiségű különféle digitális információt készítenek és másolnak át évente. A 2008-as termés, amely a számítások szerint 487 milliárd gigabájt mennyiségű, annyi, mint:
– 237 milliárd tartalommal teljesen feltöltött Amazon Kindle e-book olvasó
– 4,8 trillió online banktranzakció
– 3 trillió Twitter üzenet
– 162 billió digitális fotó
– 30 milliárd tartalommal teljesen feltöltött Apple iPod Touch
– 19 milliárd teljesen teleírt Blu-ray DVD

Miközben a digitális információk bővülésének üteme 2008-ban növekedett, az informatikai költségvetések szűkültek; így egyre nagyobb a szakadék a létrehozott információ mennyisége és az ennek kezelésére megvásárolt és telepített IT-erőforrások száma között. Ez a trend megerősíti, hogy olyan eszközökre és technikákra (pl. virtualizáció, adatduplikáció-elkerülés és egyéb adatmennyiség-csökkentő eljárások) van szükség, amelyek révén kevesebb forrással is több feladat végezhető el. A 2009-es IDC Digital Universe tanulmány legfontosabb megállapításai alapvető elmozdulást mutatnak az információbővülés, biztonság, megfelelés és felügyelet területén.

A következő négy évben igen jelentősen növekedni fog az információt generáló technológiák száma és az interakció mennyisége. A mobilfelhasználók száma hármas szorzóval növekszik. A következő négy évben 600 millió ember válik majd Internet-felhasználóvá. Az összes Internet-felhasználó kb. kétharmada mobileszközöket fog használni, legalább az idő egy részében. Emellett a nem hagyományos IT-eszközök, például a vezeték nélküli mérőműszerek, ipari berendezések, FRID-olvasók és intelligens érzékelővezérlők száma 3,6-es szorzóval fog növekedni. Ennél is megdöbbentőbb adat, hogy az emberek közötti interakciós események (e-mail, üzenettovábbítás, közösségi hálózatok stb. használatával) növekedésének aránya nyolcszoros lesz.

A világgazdaság élénkítését célzó hatások nagy része a létrehozott digitális információk mennyiségét is növelni fogja a szélessávú kommunikáció jobb elérése révén, az elektronikus betegkartonok, intelligens áramelosztó rendszerek, intelligens épületek és autók és hasonló rendszerek eredményeképpen. 2012-re pedig 850 millió ember vásárol és ad majd el termékeket és szolgáltatásokat az Interneten, és kétszer annyi internetes kereskedés lesz, mint 2008-ban. 2012-re az e-kereskedelem 13 billió dolláros iparág lesz és a fontos, cégek között bonyolódó (B2B) üzletek nagyrészt ezen a csatornán köttetnek majd.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés