Connect with us

technokrata

Hány bit új digitális információ keletkezett 2008-ban?

Dotkom

Hány bit új digitális információ keletkezett 2008-ban?

A digitális univerzum várhatóan minden 18 hónapban megduplázza önmagát.

„3 892 179 868 480 350 000 000.” – állítja John Gantz, az IDC vezető kutatója – „Ennyi bitnyi új digitális információ keletkezett 2008-ban. Az elterjedt vélekedéssel szemben, amikor a gazdaság 2008 végén hanyatlásnak indult, a létrehozott és Interneten, telefonon és rádióhullámokkal továbbított digitális információk növekedésének üteme csak nőtt.”

Az EMC által szponzorált új, „As the Economy Contracts, the Digital Universe Expands” („Amikor a gazdaság zsugorodik, a digitális univerzum tágul”) című IDC-tanulmány szerint a 2008-ban létrehozott digitális információ mennyisége az IDC előzetes becsléséhez képest 3 százalékkal gyorsabban (16 millió gigabittel többel) bővült. Előre tekintve az látszik, hogy a digitális univerzum várhatóan minden 18 hónapban megduplázza önmagát. 2012-ben ötször annyi digitális információ keletkezik majd, mint 2008-ban.

A tanulmány méréseket és előrejelzéseket tartalmaz arról, hogy milyen óriási mennyiségű különféle digitális információt készítenek és másolnak át évente. A 2008-as termés, amely a számítások szerint 487 milliárd gigabájt mennyiségű, annyi, mint:
– 237 milliárd tartalommal teljesen feltöltött Amazon Kindle e-book olvasó
– 4,8 trillió online banktranzakció
– 3 trillió Twitter üzenet
– 162 billió digitális fotó
– 30 milliárd tartalommal teljesen feltöltött Apple iPod Touch
– 19 milliárd teljesen teleírt Blu-ray DVD

Miközben a digitális információk bővülésének üteme 2008-ban növekedett, az informatikai költségvetések szűkültek; így egyre nagyobb a szakadék a létrehozott információ mennyisége és az ennek kezelésére megvásárolt és telepített IT-erőforrások száma között. Ez a trend megerősíti, hogy olyan eszközökre és technikákra (pl. virtualizáció, adatduplikáció-elkerülés és egyéb adatmennyiség-csökkentő eljárások) van szükség, amelyek révén kevesebb forrással is több feladat végezhető el. A 2009-es IDC Digital Universe tanulmány legfontosabb megállapításai alapvető elmozdulást mutatnak az információbővülés, biztonság, megfelelés és felügyelet területén.

A következő négy évben igen jelentősen növekedni fog az információt generáló technológiák száma és az interakció mennyisége. A mobilfelhasználók száma hármas szorzóval növekszik. A következő négy évben 600 millió ember válik majd Internet-felhasználóvá. Az összes Internet-felhasználó kb. kétharmada mobileszközöket fog használni, legalább az idő egy részében. Emellett a nem hagyományos IT-eszközök, például a vezeték nélküli mérőműszerek, ipari berendezések, FRID-olvasók és intelligens érzékelővezérlők száma 3,6-es szorzóval fog növekedni. Ennél is megdöbbentőbb adat, hogy az emberek közötti interakciós események (e-mail, üzenettovábbítás, közösségi hálózatok stb. használatával) növekedésének aránya nyolcszoros lesz.

A világgazdaság élénkítését célzó hatások nagy része a létrehozott digitális információk mennyiségét is növelni fogja a szélessávú kommunikáció jobb elérése révén, az elektronikus betegkartonok, intelligens áramelosztó rendszerek, intelligens épületek és autók és hasonló rendszerek eredményeképpen. 2012-re pedig 850 millió ember vásárol és ad majd el termékeket és szolgáltatásokat az Interneten, és kétszer annyi internetes kereskedés lesz, mint 2008-ban. 2012-re az e-kereskedelem 13 billió dolláros iparág lesz és a fontos, cégek között bonyolódó (B2B) üzletek nagyrészt ezen a csatornán köttetnek majd.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek