Connect with us

technokrata

Szélesebb sávra hajt Európában a mobilinternet

Dotkom

Szélesebb sávra hajt Európában a mobilinternet

Összehangolt uniós fellépést szorgalmaz az európai spektrumszabályozó csoport (RSPG) a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatások fejlődése érdekében.

Az uniós tagállamok többségében várhatóan 2011 végére befejeződik a digitális átállás, a felszabaduló frekvenciák egy részét pedig új típusú vezeték nélküli szolgáltatásokra, a vidéki területek internettel való ellátására, illetve újgenerációs mobilhálózatok kiépítésére lenne a legcélszerűbb felhasználni – mondta pénteken Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke, aki az idén egyben az RSPG elnöki posztját is betölti.

Az európai szervezet állásfoglalásában szolgáltatás- és technológiasemleges szabályozási hátteret javasol a műszaki szabványok európai szintű harmonizációja mellett. Az NHH elnöke szerint a Magyarországon is nagy népszerűségnek örvendő vezeték nélküli szélessáv az egyik legígéretesebb technológia, amely képes ritkán lakott területeken is internetcsatlakozást biztosítani. A szolgáltatások kiépítése során kiemelt szerepet kapna a 800, illetve a 900 MHz-es tartomány is. Várhatóan június 12-én születik meg az uniós döntés a 900 Mhz-es sáv felhasználását szabályozó irányelv módosításáról, ezzel pedig lehetővé válik a frekvenciatartomány felhasználása a gsm-szolgáltatás mellett egyéb, például negyedik generációs szolgáltatásokra is.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek