Connect with us

technokrata

Rekordbüntetés az Intelnek – a Media Markt is benne van

Dotkom

Rekordbüntetés az Intelnek – a Media Markt is benne van

Nyolcévi nyomozás után végül rekordbüntetéssel sújtotta az EB az Intelt, amiért az megpróbálta kiszorítani legnagyobb vetélytársát a félvezető-piacról.

Az Európai Bizottság szerdai ítéletében 1,06 milliárd eurós rekordbírságot szabott ki a chipgyártóra, amiért az árengedményt adott számítógép-gyártóknak azért, hogy korlátozzák, vagy teljes mértékben kizárják az Advanced Micro Devices (AMD) chipjeinek felhasználását, valamint arra ösztönözött kereskedőket, hogy kizárólag az Intel alkatrészeivel szerelt gépeket árusítsanak.Öt évvel korábban a Mircosoft 497 millió eurós nagyságrendű – addig példa nélkül való – büntetést kapott azért, mert üzleti magatartásával ellehetetlenítette a Netscape böngészőket gyártó versenytársa működését. A böngésző-háborúként elhíresült persorozat idén újabb állomáshoz érkezhet, hiszen most az Opera élt az EB előtt panasszal a Microsofttal szemben, hasonló indokokra hivatkozva, mint annak idején a Netscape.

Neelie Kroes európai versenybiztos szerint az Intel éveken keresztül több millió európai fogyasztót károsított meg, amiért készakarva kiszorította vesenytársait a számítástechnikai piacról. A vizsgálat eredménye szerint az Intel 2002-05 között kedvezményeket adott a számítógép gyártóknak (elsősorban az Acernek, a Dellnek, a HP-nek, a Lenovónak és a NEC Corp-nak) abban az esetben, ha azok chipjeik legalább 95 százalékát az Inteltől szerzik be.

Az Intel a Media Markt elektronikai üzletláncot is lefizette, hogy az csak Intel chipekkel szerelt gépeket áruljon.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek