Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kellemetlen titkokat rejthet a lecserélt mobil

Dotkom

Kellemetlen titkokat rejthet a lecserélt mobil

A múlt heti Kriminálexpo egyik érdekessége a mobiltelefonokkal kapcsolatos törvényszéki szakértői megoldásairól ismert Micro Systemation AB új készüléke. A svéd társaság megoldásai a bűnüldöző szervezetek, ügynökségek számára készülnek, segítségükkel bizonyíték nyerhető az elkobzott mobiltelefonokból és memóriakártyákból.

Az XRY/XACT elnevezésű komplett rendszer a gyártó szerint egyszerű és gyors eszköz, amellyel a felhasználó megvizsgálhatja a mobiltelefonokat, ezzel gyorsabbá és pontosabbá téve a törvényszéki szakértői vizsgálatot. Az XRY a törvényszéki szakértői munkának száz százalékban megfelelő módon, automatikusan kinyeri és összegyűjti az adatokat és könnyen értelmezhető, jól strukturált jelentést készít, akár Word, Excel vagy egyéb fájlformátumban is. Az XACT szoftver legfőbb előnye, hogy hozzáférést biztosít olyan védett és törölt tartalomhoz, amely fontos lehet a rendőrségi nyomozás szempontjából.

Magyarországon is van olyan berendezés, amellyel akár a sérült mobiltelefonon tárolt adatok is kimenthetők – válaszolta a Napinak Vass Zoltán, a mobileserver.hu weboldalt üzemeltető Ethan Hunt Kft. ügyvezető igazgatója. Mint elmondta, cégük az egyesült államokbeli Cellebrite Corp. UME-36Pro adatmentő készülék bérbeadásával is foglalkozik. Tapasztalatuk szerint a meghibásodott készülékek nagyjából 30 százalékából lehet kinyerni az adatokat, amit nagymértékben befolyásol, hogy a hiba hardveres vagy szoftveres – tette hozzá Vass.

A Pannonnak a hálózatán lebonyolított forgalom tekintetében van adatszolgáltatási kötelezettsége a hatóságok felé, ezért a lefoglalt készülékek memóriájának ellenőrzéséről a hatóság gondoskodik, általában külső szakértő bevonásával – mondta el a Napinak Majorosi Emese, a Pannon sajtó- és információs igazgatója. Mint elmondta, a felhasználóknak érdemes tudniuk, hogy a mobiltelefonokban is a számítógépekéhez hasonlóan működik a memóriaterület kezelése. Amennyiben a felhasználó töröl egy állományt, az a memóriában megfelelő eszközzel még elérhető, egészen addig, ameddig egy új állomány felül nem írja.

Egy neve elhallgatását kérő szakember szerint a felhasználók alig törődnek azzal, hogy az eladásra kínált vagy bizományba leadott használt készülékeiken milyen adatok maradnak. Nagyon gyakran találnak az ilyen készülékeken a családi jelenetek mellett amatőr szex- vagy pornófelvételeket is, amelyeket csak a jobb érzésű szervizesek törölnek le véglegesen.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés