Connect with us

technokrata

Intel: az idei lesz a legrosszabb év

Dotkom

Intel: az idei lesz a legrosszabb év

A processzorpiac túllendült a mélyponton, a PC-eladások pedig nem csökkennek olyan ütemben idén mint ahogy azt elemzők jósolják – nyilatkozta kedden egy elemzői konferencián Paul Otellini, az Intel elnök-vezérigazgatója.

A világ legnagyobb félvezetőgyártójának első negyedéves bevétele és nyeresége is jócskán zuhant 2008 azonos időszakához képest, azonban a mutatók felülmúlták a cég és az elemzők pesszimista várakozásait. Paul Otellini már akkor úgy nyilatkozott, a piac túl van a mélyponton, tegnap lényegében megerősítette ezt. Az Intel vezetője szerint a chipgyártó második negyedéve jobb lesz a vártnál – írta a HWSW.hu.

A Gartner és az IDC egyaránt azt jósolja, 2009-ben a PC-eladások 9-10 százalékkal esnek vissza éves összehasonlításban, az Intel-vezér szerint azonban ennél kisebb lehet a csökkenés. “Egyre inkább úgy vélem, hogy a visszaesés nem lesz olyan erőteljes mint mondják” – mondta Otellini, hozzátéve azt, hogy 2009 második felében már a normális szezonális trendek mozgathatják a piacot, vagyis az iskolakezdés és az év végén az ünnepi szezon fel fogja lendíteni a keresletet.2009 talán az eddigi legrosszabb év a PC-piac történetében, még a dotkom-lufi kipukkanását követően sem estek vissza annyira az eladások, mint most. Otellini azonban úgy látja, a következő három év alatt a piac újra elkezd majd növekedni és hamarosan évi 400 millió PC-t adnak el a gyártók. Tavaly a Gartner szerint világszerte 257 millió PC talált gazdára, kevesebb mint 2007-ben.

Sean Maloney, az Intel értékesítésért és marketingért felelős vezetője szerint az eladásokat most a fogyasztói szegmens húzza, a vállalati kereslet továbbra is alacsony. Világszerte mintegy 800 millió PC van használatban, ezek közel fele már legalább 3 éves, úgyhogy hamarosan időszerű lesz a cseréjük. A cég emellett sokat vár az év végére ígért Windows 7-től, az új operációs rendszer megérkezése megdobhatja a PC-eladásokat. Hosszabb távon Ortellini szerint a mobil számítástechnika, az internetezésre alkalmas személyi eszközök – netbookok, mobil internetes készülékek, okostelefonok – lehetnek azok a készülékek, amelyek hatalmas piacot jelenthetnek az Intel számára. Erőre kapott az AMDAz IDC kedden adta ki első negyedéves processzorpiaci elemzését. Az Intel volumen alapján 77,3 százalékos piaci részesedést szerzett, az AMD-nek be kellett érnie 22,3 százalékkal, a harmadik VIA-nak 0,4 százalék jutott. A mobil szegmensben az Intel részesedése megközelítette a 85 százalékot, a munkaállomások és szerverek szegmensében pedig közel 90 százalék volt. A desktop piacon állt a legrosszabbul az Intel, részesedése alig 70 százalék volt, azaz a piac közel harmadát az AMD uralta. Az AMD 4,7 százalékkal növelte részesedését, lényegében teljes egészében az Intel kárára – foglalta össze a felmérés eredményeit a HWSW.hu.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek