Connect with us

technokrata

Intel: az idei lesz a legrosszabb év

Dotkom

Intel: az idei lesz a legrosszabb év

A processzorpiac túllendült a mélyponton, a PC-eladások pedig nem csökkennek olyan ütemben idén mint ahogy azt elemzők jósolják – nyilatkozta kedden egy elemzői konferencián Paul Otellini, az Intel elnök-vezérigazgatója.

A világ legnagyobb félvezetőgyártójának első negyedéves bevétele és nyeresége is jócskán zuhant 2008 azonos időszakához képest, azonban a mutatók felülmúlták a cég és az elemzők pesszimista várakozásait. Paul Otellini már akkor úgy nyilatkozott, a piac túl van a mélyponton, tegnap lényegében megerősítette ezt. Az Intel vezetője szerint a chipgyártó második negyedéve jobb lesz a vártnál – írta a HWSW.hu.

A Gartner és az IDC egyaránt azt jósolja, 2009-ben a PC-eladások 9-10 százalékkal esnek vissza éves összehasonlításban, az Intel-vezér szerint azonban ennél kisebb lehet a csökkenés. “Egyre inkább úgy vélem, hogy a visszaesés nem lesz olyan erőteljes mint mondják” – mondta Otellini, hozzátéve azt, hogy 2009 második felében már a normális szezonális trendek mozgathatják a piacot, vagyis az iskolakezdés és az év végén az ünnepi szezon fel fogja lendíteni a keresletet.2009 talán az eddigi legrosszabb év a PC-piac történetében, még a dotkom-lufi kipukkanását követően sem estek vissza annyira az eladások, mint most. Otellini azonban úgy látja, a következő három év alatt a piac újra elkezd majd növekedni és hamarosan évi 400 millió PC-t adnak el a gyártók. Tavaly a Gartner szerint világszerte 257 millió PC talált gazdára, kevesebb mint 2007-ben.

Sean Maloney, az Intel értékesítésért és marketingért felelős vezetője szerint az eladásokat most a fogyasztói szegmens húzza, a vállalati kereslet továbbra is alacsony. Világszerte mintegy 800 millió PC van használatban, ezek közel fele már legalább 3 éves, úgyhogy hamarosan időszerű lesz a cseréjük. A cég emellett sokat vár az év végére ígért Windows 7-től, az új operációs rendszer megérkezése megdobhatja a PC-eladásokat. Hosszabb távon Ortellini szerint a mobil számítástechnika, az internetezésre alkalmas személyi eszközök – netbookok, mobil internetes készülékek, okostelefonok – lehetnek azok a készülékek, amelyek hatalmas piacot jelenthetnek az Intel számára. Erőre kapott az AMDAz IDC kedden adta ki első negyedéves processzorpiaci elemzését. Az Intel volumen alapján 77,3 százalékos piaci részesedést szerzett, az AMD-nek be kellett érnie 22,3 százalékkal, a harmadik VIA-nak 0,4 százalék jutott. A mobil szegmensben az Intel részesedése megközelítette a 85 százalékot, a munkaállomások és szerverek szegmensében pedig közel 90 százalék volt. A desktop piacon állt a legrosszabbul az Intel, részesedése alig 70 százalék volt, azaz a piac közel harmadát az AMD uralta. Az AMD 4,7 százalékkal növelte részesedését, lényegében teljes egészében az Intel kárára – foglalta össze a felmérés eredményeit a HWSW.hu.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd