Connect with us

technokrata

Mobiltelefon a tanúk padján

Dotkom

Mobiltelefon a tanúk padján

A múlt heti Kriminálexpo egyik érdekessége a mobiltelefonokkal kapcsolatos törvényszéki szakértői megoldásairól ismert Micro Systemation AB új készüléke.

A svéd társaság megoldásai a bűnüldöző szervezetek, ügynökségek számára készülnek, segítségükkel bizonyíték nyerhető az elkobzott mobiltelefonokból és memóriakártyákból.

Az XRY/XACT elnevezésű komplett rendszer a gyártó szerint egyszerű és gyors eszköz, amellyel a felhasználó megvizsgálhatja a mobiltelefonokat, ezzel gyorsabbá és pontosabbá téve a törvényszéki szakértői vizsgálatot. Az XRY a törvényszéki szakértői munkának száz százalékban megfelelő módon, automatikusan kinyeri és összegyűjti az adatokat és könnyen értelmezhető, jól strukturált jelentést készít, akár Word, Excel vagy egyéb fájlformátumban is. Az XACT szoftver legfőbb előnye, hogy hozzáférést biztosít olyan védett és törölt tartalomhoz, amely fontos lehet a rendőrségi nyomozás szempontjából.

Magyarországon is van olyan berendezés, amellyel akár a sérült mobiltelefonon tárolt adatok is kimenthetők – válaszolta a Napinak Vass Zoltán, a mobileserver.hu weboldalt üzemeltető Ethan Hunt Kft. ügyvezető igazgatója. Mint elmondta, cégük az egyesült államokbeli Cellebrite Corp. UME-36Pro adatmentő készülék bérbeadásával is foglalkozik. Tapasztalatuk szerint a meghibásodott készülékek nagyjából 30 százalékából lehet kinyerni az adatokat, amit nagymértékben befolyásol, hogy a hiba hardveres vagy szoftveres – tette hozzá Vass.

A Pannonnak a hálózatán lebonyolított forgalom tekintetében van adatszolgáltatási kötelezettsége a hatóságok felé, ezért a lefoglalt készülékek memóriájának ellenőrzéséről a hatóság gondoskodik, általában külső szakértő bevonásával – mondta el a Napinak Majorosi Emese, a Pannon sajtó- és információs igazgatója. Mint elmondta, a felhasználóknak érdemes tudniuk, hogy a mobiltelefonokban is a számítógépekéhez hasonlóan működik a memóriaterület kezelése. Amennyiben a felhasználó töröl egy állományt, az a memóriában megfelelő eszközzel még elérhető, egészen addig, ameddig egy új állomány felül nem írja.

Egy neve elhallgatását kérő szakember szerint a felhasználók alig törődnek azzal, hogy az eladásra kínált vagy bizományba leadott használt készülékeiken milyen adatok maradnak. Nagyon gyakran találnak az ilyen készülékeken a családi jelenetek mellett amatőr szex- vagy pornófelvételeket is, amelyeket csak a jobb érzésű szervizesek törölnek le véglegesen.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd