Connect with us

technokrata

Lefizetés miatt fizethet az Intel

Dotkom

Lefizetés miatt fizethet az Intel

Az Európai Unió versenyhatósága a hét közepén várhatóan kimondja, hogy az Intel Corp. törvénytelenül fizetett számítógép-gyártóknak azért, hogy azok elhalasszák, vagy megtagadják az AMD termékeinek alkalmazását vagy bevezetését.

A Reuters értesülései szerint az Európai Bizottság (EB) szerdán dönthet a világ legnagyobb chipgyártójának szankcionálásáról, valamint azokról a változtatásokról, amelyeket az uniós vezetők által csak “csupasz” versenykorlátozásnak nevezett magatartás miatt az Intelnek végre kell majd hajtania.

Arról egyelőre nincs információ, hogy a bírság milyen mértékű lehet, azonban a Microsoftra 2004 márciusában piaci erőfölénnyel való visszaélés miatt kiszabott 497 millió eurós büntetés máig emlékezetes maradt.

Az EB várhatóan két eset kapcsán hirdet majd ítéletet: egy uniós illetékes szerint az Intel árengedményt adott számítógép-gyártóknak azért, hogy korlátozzák, vagy teljes mértékben kizárják az Advanced Micro Devices (AMD) chipjeinek felhasználását, valamint arra ösztönözött kereskedőket, hogy kizárólag az Intel alkatrészeivel szerelt gépeket árusítsanak.

A másik ügyben azt kifogásolja a bizottság, hogy az Intel azért fizetett gyártóknak, hogy elhalasszák, vagy teljesen hanyagolják az AMD-chipekre épülő termékek piaci bevezetését.

Felsrófolhatja a büntetés mértékét, hogy az Intelnél immár nyolc évre gyakorlat a versenyellenesnek ítélt magatartás.

A Reuters értesülései szerint a legelső kifogásolható lépést a chipgyártó akkor tette, amikor a számítógép-gyártóknak előírta, hogy milyen arányban használják chipjeit. A NEC Corp. így például desktopgépeinek és notebookjainak csupán ötödébe szerelhetett AMD-chipeket. A Lenovo valamennyi hordozható gépe Intel-alapú, de ugyanez a helyzet a Dellnél is.

A híreket nem kommentálta sem az Európai Bizottság, sem pedig az Intel szóvivője.

Az EU két évvel ezelőtt egyszer már megbírságolta az Intelt a gyártóknak nyújtott illegális kedvezmények miatt, míg tavaly júliusban az AMD-alapú PC-k értékesítésének korlátozása érdekében a kereskedőknek fizetett juttatások miatt kapott büntetést az Intel.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd