Connect with us

technokrata

Hamis keresőket készítenek a vírusgyártók

Dotkom

Hamis keresőket készítenek a vírusgyártók

Új csapdát állítottak fel a rosszindulatú programok terjesztői: a keresőoptimalizálás (seo) után már saját keresőket is gyártanak – figyelmeztet a Panda Security.

Az úgynevezett malware-terjesztők az olykor illegális seo-trükköknél is tovább mentek: kifejezetten saját, specializált keresőprogramokat gyártanak, amelyek a legkülönfélébb eredményeket ígérik a látogatóknak, valójában azonban mindig ugyanazt a találatot adják.

Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója szerint a készítők igyekeznek az aktuális témákat meglovagolva ismertséget generálni. A szakember szerint a tapasztalatlan és gyanútlan felhasználók számára a Google is “csak” egy kereső, és nem ismerik fel az “álkeresőket”, amellyekkel minden keresés után valamilyen gyanús tartalmú oldalra érkeznek, az oldal letöltésével pedig azonnal megfertőződik a gépük.

A technika összefügg a Panda által már korábban közölt “hamis antivírus”-módszerrel is: a letöltődő malware hamis vírusfertőzésekről ad ki riasztást a gépen, és egy hamis antivírus-szoftver megvételére buzdít. Védekezésképpen Sándor Zsolt azt javasolja, hogy minden felhasználó csak az ismertebb keresőmotorokat válassza. Az egyik ilyen ál-keresőnek már mintegy 195 ezer látogatót regisztrált.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek