Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hackerek veszélyeztetik a légiközlekedést

Dotkom

Hackerek veszélyeztetik a légiközlekedést

Repülőgép szerencsére nem zuhant le miattuk. Még.

Az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala (Federal Aviation Administration – FAA) a múlt héten hivatalosan is elismerte, hogy a légiközlekedést vezérlő rendszerekbe az elmúlt években többször is betörtek az Interneten keresztül. Februárban például egy nyilvánosan is hozzáférhető számítógép esett a hackerek áldozatául, akik így személyazonosításra használható információk (például társadalombiztosítási számok) birtokába jutottak az FAA jelenlegi és volt, összesen 48 ezer alkalmazottjáról.

Tavaly a légiirányításra sokkal veszélyesebb támadást kellett elszenvednie az FAA hálózati szervereinek: a hackerek akár le is állíthatták volna őket, amivel a szervezet hálózatában súlyos kimaradást idézhettek volna elő. A jelentés szerint a támadók az FAA alaszkai számítógépei felett vették át az ellenőrzést, ezáltal pedig „belső emberré” válhattak. Innen egyenes út vezetett egy oklahomai adminisztrátor jelszavának eltulajdonításához, majd ártalmas kód telepítéséhez, ami a kiszolgáltatottá vált FAA domainvezérlőket bírta szóra az ország nyugati régiójában. Ezzel akkor több mint 40 ezer felhasználói azonosítót, jelszót és más adatot tudtak megszerezni. 2006-ban pedig egy vírus terjedt a légiforgalmi vezérlő rendszeren keresztül, ami arra késztette az FAA-t, hogy alaszkai rendszereinek egy részét saját maga állítsa le.

A fenti kísérletek az úgynevezett feladattámogató funkciókat érintették, de a támadások a hálózati csatlakozásokon keresztül kihathattak volna a légiirányítás műveleti hálózataira is, ahol a valós idejű megfigyeléseket, a kommunikációt végzik és a repülési információkat dolgozzák fel. Ennek oka, hogy az FAA egyre nagyobb mértékben támaszkodik a kereskedelmi forgalomban bárki számára elérhető, széles körben elterjed programokra és webes alkalmazásokra. Ezek hibáit pedig könnyebb kihasználni, mint egy-egy specifikus szoftverét, főleg, amióta áttértek az IP-alapú kommunikációra. Tovább növeli a veszély mértékét, hogy ezek a hálózatok korábban az Internettől elzártan működtek, vagyis kívülről nem lehetett hozzáférni hozzájuk; az elmúlt néhány évben azonban létrejöttek azok a „hidak”, amik összekötik a zárt és a nyílt rendszereket.

Végül lássunk néhány számot, érzékelendő a probléma nagyságát! A felmérések szerint 2008-ban közel 900 Internetről érkező biztonsági esemény érte az FAA légiirányítással kapcsolatos rendszereit. Az év végére ezek 17 százaléka (azaz több mint 150 próbálkozás) nem lett megfelelően kezelve; és ezek között olyan kritikus események is találhatók, melyek során a hackerek fontos számítógépek felett vehették át az ellenőrzést.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés