Connect with us

technokrata

A menedzsment nem változtat profitcélján

Dotkom

A menedzsment nem változtat profitcélján

Dicséretesen vezethették az elemzők kezét a Magyar Telekom részéről, amikor előrejelzéseket készítettek a cég első negyedéves profitjára, az eredmények ugyanis szinte hajszálra megegyeznek a piac által várttal.

A csoport bevételei 2 százalékkal csökkentek, az adózás előtti eredmény pedig 9,5 százalékkal lett alacsonyabb. Az EBITDA 6,2 százalékkal csökkent és 64,2 milliárd forint volt. A bevételeken belül a várakozásokhoz hűen jelentősen csökkentek a vezetékesbevételek (mínusz 5 százalék), s ezt már a mobilbevételek sem tudták ellensúlyozni (mínusz 0,9 százalék). Nőttek viszont az adatbevételek és a tv-bevételek (képünkön egy digitális készülék). Az EBIDTA visszaesésében egyszeri tételek is szerepet játszottak, a változatlanul zajló vizsgálattal kapcsolatban ebben a negyedévben 1,7 milliárd forintnyi költség merült fel, tovább feszítve az emiatt amúgy is feszült részvényesi idegeket. Tavaly az ingatlanértékesítések 2 milliárd forinttal dobták meg az EBITDA-t, ezeket a tételeket figyelmen kívül hagyva jóval kisebb lett volna a csökkenés, nagyjából 2,5 százalék körüli (igaz, 2008 első negyedévét is rontották az ügyvédi költségek, akkor másfél milliárd forinttal).

A jelentés legfontosabb eleme, hogy az abban kiadott nyilatkozat nem változtat az eddigi üzleti célokon. Christopher Mattheisen vezérigazgató elmondása szerint a társaság számára továbbra is az a cél, hogy mindössze egyszázalékos legyen az árbevétel-csökkenés és 1-2 százalékos az EBITDA zsugorodása. Az első negyedéves számok alapján ez még tarthatónak is tűnik, úgyhogy ha bárki is komolyan aggódott emiatt, az most megnyugodhat. Az eladósodottsági szint március végén 24,8 százalékos volt, azonban az osztalékként kifizetett összeggel számításaink szerint ez az érték 33 százalék fölé emelkedhetett – ez azonban még bőven belefér a cég célzónájába.

Brit és görög kitettség a németeknélA Deutsche Telekom, a Magyar Telekom fő tulajdonosa 1,1 milliárd euró veszteséget ért el az első negyedévben a tavalyi 0,9 milliárd euró nyereség után. A bukta fő oka egy 1,8 milliárdos goodwill-leírás volt a T-Mobile nagy-britanniai vállalkozásánál. A német távközlési óriás lényegében már a múlt hónapban elárulta, mi várható január-márciusi jelentésében. Most megerősítette, hogy 2009-es EBITDA-ja 2-4 százalékkal elmaradhat a 2008-ban elért 19,5 milliárd eurótól. A szabad cash flow-ra vonatkozó célkitűzést egy hónapja 7 milliárdról 6,5 milliárd euróra szállította le, ám most közölték, hogy a görög érdekeltségnek, az OTE-nek köszönhetően mégis elérhetik az eredeti célt.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő