Connect with us

technokrata

Sertésinfluenza-hisztéria

Dotkom

Sertésinfluenza-hisztéria

Ne e-mailekből tájékozódjunk!

Ahogyan eddig is minden nagyobb eseményt – kezdve az amerikai elnökválasztástól, a 2004-es szökőáron keresztül, a nagyobb sporteseményekig -, úgy a néhány hete felkapott témává vált sertésinfluenzát is igyekeznek saját céljaira kihasználni az online bűnözők. Jelszóhalász támadások terjednek az Interneten, melyek a négylábúaktól elkapott kór iránti érdeklődést fordítják saját javukra: bőséges és fontos információt ígérnek a betegségről.

A US-CERT nemrég tett bejelentése szerint a phishing e-mailek jellemzően olyan linket tartalmaznak, amelyek igyekeznek egy ártó szándékkal megadott oldalra csábítani az internetezőket. A Symantec pedig arról számolt be, hogy PDF dokumentumok révén is igyekeznek megtámadni a védtelen webezőket: „Swine influenza frequently asked questions.pdf” néven küldött file-lal csábítanak a csatolmány megnyitására. Amennyiben valaki enged kíváncsiságának, és rákattint az állományra, számítógépére települni fog a Bloodhound.Exploit.6 néven ismert digitális kártevő.

De nem pihennek a spammerek sem, akik gyakran a halálos áldozatok számainak felemlegetésével próbálják felhívni magukra a figyelmet. Leveleikben valós hírügynökségi tartalmakat kínálnak, és cseles módon arra bíztatják az olvasókat, hogy amennyiben járványgyanús tüneteket tapasztalnak magukon vagy közeli ismerőseiken, látogassanak meg egy weboldalt. Itt elkérik e-mail- és postai címüket és telefonszámukat, amikkel természetesen később vissza fognak élni.

A jelenség tehát figyelmet érdemel, amit a Cisco Ironport becslése is alátámaszt. Az IT-biztonsággal foglalkozó szakértők szerint napjainkban az összes elküldött, nem kívánt elektronikus levél nagyjából 4 százalékát teszik ki a sertésinfluenzával kapcsolatos járványok. És mit tehetünk? Megbízható forrásokból tájékozódunk (néhány példát már a Terminalon is közzétettünk); e-mailen érkező linkekre pedig nem kattintunk!Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd