Connect with us

Sertésinfluenza-hisztéria

Dotkom

Sertésinfluenza-hisztéria

Ne e-mailekből tájékozódjunk!

Ahogyan eddig is minden nagyobb eseményt – kezdve az amerikai elnökválasztástól, a 2004-es szökőáron keresztül, a nagyobb sporteseményekig -, úgy a néhány hete felkapott témává vált sertésinfluenzát is igyekeznek saját céljaira kihasználni az online bűnözők. Jelszóhalász támadások terjednek az Interneten, melyek a négylábúaktól elkapott kór iránti érdeklődést fordítják saját javukra: bőséges és fontos információt ígérnek a betegségről.

A US-CERT nemrég tett bejelentése szerint a phishing e-mailek jellemzően olyan linket tartalmaznak, amelyek igyekeznek egy ártó szándékkal megadott oldalra csábítani az internetezőket. A Symantec pedig arról számolt be, hogy PDF dokumentumok révén is igyekeznek megtámadni a védtelen webezőket: „Swine influenza frequently asked questions.pdf” néven küldött file-lal csábítanak a csatolmány megnyitására. Amennyiben valaki enged kíváncsiságának, és rákattint az állományra, számítógépére települni fog a Bloodhound.Exploit.6 néven ismert digitális kártevő.

De nem pihennek a spammerek sem, akik gyakran a halálos áldozatok számainak felemlegetésével próbálják felhívni magukra a figyelmet. Leveleikben valós hírügynökségi tartalmakat kínálnak, és cseles módon arra bíztatják az olvasókat, hogy amennyiben járványgyanús tüneteket tapasztalnak magukon vagy közeli ismerőseiken, látogassanak meg egy weboldalt. Itt elkérik e-mail- és postai címüket és telefonszámukat, amikkel természetesen később vissza fognak élni.

A jelenség tehát figyelmet érdemel, amit a Cisco Ironport becslése is alátámaszt. Az IT-biztonsággal foglalkozó szakértők szerint napjainkban az összes elküldött, nem kívánt elektronikus levél nagyjából 4 százalékát teszik ki a sertésinfluenzával kapcsolatos járványok. És mit tehetünk? Megbízható forrásokból tájékozódunk (néhány példát már a Terminalon is közzétettünk); e-mailen érkező linkekre pedig nem kattintunk!Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő
09

Autók

De miééért kellett ezt tenni az orrával?

2017. február 22. szerda
jpg

Fotó-videó

Donald J. Trump beiktatása 180°-os gigapixel portrén

2017. január 23. hétfő